Skladujete správne?

29.06.2023 18:55

Ako na správne skladovanie korenín

Skladovanie koreničiek na poličke či v polootvorenom vrecúšku je prítomné takmer v každej domácnosti. Na korenie však vplývajú faktory, ktoré spôsobuj stratu bohatých vlastností. Ako správne skladovať tak, aby si obľúbené koreniny zachovali svoju kvalitu?

Rozsypané a zle uzatvorené vrecúška, staré a zaseknuté mlynčeky či pachuť spojená s dochucovaním jedla. Ak vami zarezonovala aspoň jedna z menovaných vecí, tak je dosť možné, že máte skúsenosť so zlým skladovaním korenia. Podobne ako pri iných potravinách, tak aj pri korení sa môžeme stretnúť s jeho znehodnotením. Čomu sa vyhnúť a načo si dať pozor?

Tmavé a suché miesta.

Vlhkosť či prehnaná teplota sú faktory, ktoré koreniu neprospievajú. Suché a tmavé miesta sú ideálne na jeho skladovanie, keďže ho chránia pred svetlom, oxidáciou, teplom a vlhkosťou. Krabička alebo dóza patria medzi ideálne nádoby pre skladovanie vreckových korenín. Uložiť ich môžete do špajze, no dajte pozor na prítomnosť elektrických zariadení, akým je mikrovlnka či umývačka riadu.

Kým pri mikrovlnke ide o neželané teplo, umývačka produkuje vlhkosť. Tá dokáže rýchlo znehodnotiť korenie, predovšetkým jeho arómu a konzistenciu. Strata vône vo vrecúšku, dóze či krabičke tak automaticky znamená stratu arómy aj pre všetky vaše obľúbené pokrmy. Suché, chladné a tmavé miesto je tak nutnosťou pre zachovanie potrebných kvalít.

Vreckové korenie

Dôležité je správne využívanie vreckového korenia, keďže viacero faktorov dokáže ovplyvniť nielen jeho arómu, ale aj životnosť, vôňu a chuť. Rukou nikdy nezasahujte do obsahu vrecka. Jeho obsah vždy sypte priamo na pokrm. Ak potrebujete dodať jedlu „štipku“ korenia, vždy si odsypte kúsok bokom. To platí aj pre príbor, ktorým nikdy nezasahujte dovnútra. 

Neodporúča sa ani presýpanie do rôznych nádobiek. Aj keď ide o esteticky krajšie uloženie korenia, nemusí ho dostatočne ochrániť. Sklenené nádobky často prepúšťajú neželané množstvo svetla a tepla. V prípade sklenenej alebo keramickej nádoby môže korenie začať oxidovať a strácať svoju kvalitu. Vrecko je tvorené zo špeciálneho materiálu, ktorý je odolný voči vlhkosti a neprepúšťa svetlo. Preto nechávajte korenie vždy v kúpených vreckách a nádobách.

Kvalita nadovšetko

Ako však spoznáme kvalitné korenie? V obchodných regáloch nájdeme ohromné množstvo značiek. Zamerajte sa vždy na obsah. Zložky, akými sú múka, maltodexín či oxid kremičitý, nie sú súčasťou kvalitných korenín. Rovnako sledujte aj typ balenia. Škatuľky, celofán, lacné plasty či vrecká, môžete pokojne obísť.

Dobrou schopnosťou je aj domáce rozpoznávanie kvality. Všímajte si farbu. Kvalitné korenie disponuje sýtym a prenikavým sfarbením. Bylinky majú žiarivú farbu a listy bez škvŕn. Nezabúdame ani na arómu či konzistenciu vo vnútri vrecúška. Ak korenie spĺňa tieto faktory tak viete, že ste narazili na kvalitného dodávateľa. Obracajte sa vždy na dôveryhodných dodávateľov, ktorí podliehajú kontrole, dodržiavajú kontrolné štandardy a certifikáty kvality.

Nezanedbajte ani dátum spotreby. Často sa v obchode kúpime korenie, ktoré už doma máme. Dokáže sa nám tak nakopiť hneď niekoľko balení. Preto vždy sledujte dátum spotreby. Ak je korenie po záruke, vždy sa oplatí využiť nové. Riadiť sa môžete aj inými faktormi, akými sú: odlišné sfarbenie, strata chuti či veľmi slabá aróma.

Obľúbené mlynčeky

Dobrou voľbou je využitie mlynčekov, ktoré prirodzene chránia korenie pred vonkajšími vplyvmi, keďže sa do ich vnútra nič nedostane. Dôležité je len ich správne používanie. Neodporúča sa mletie korenia priamo nad hrncom pri varení, keďže sa do mlynčeka môže dostať neželaná vlhkosť. Zvlhčenie spôsobuje para, vďaka ktorej sa korenie zliepa a blokuje drvenie.

Na blokáciu neželanej pary použite priložený vrchnák. Najlepšou voľbou je namletie želaného množstva korenia mimo varenie. Jednoducho si želané množstvo nameliete do vrchnáka či misky a následne pridáte do pokrmu. Efektívne sa tak dokážete vyhnúť presoleniu či prekoreneniu. Predovšetkým ale predĺžite životnosť svojho mlynčeka.

Korenie, ktorému sa oplatí veriť

Pri korení je vždy dôležitá spomínaná kvalita. Spoločnosť Kotányi sa na trhu s korením pohybuje už 142 rokov. Vďaka moderným postupom, technológiám a overeným dodávateľom vám aj dnes dokáže ponúknuť korenie tej najvyššej kvality. Vyskúšajte aj vy jedinečné korenie od Kotányi, ktoré je tou pravou ingredienciou k vynikajúcim kulinárskym zážitkom. Objavte aj novinku v podobe pravého údeného korenia, ktoré prešlo špecifickým procesom až k vám, aby vám prinieslo údené chute na dosah vašej ruky. Vyskúšajte zmes údeného korenia, čili a morskej soli a užite si údené chute z pohodlia vášho domova. Zistite viac na www.kotanyi.com/sk.

 

Súťažte s nami o 3 balíčky Kotányi v hodnote 15 eur.