Prekonajte nástrahy jesene so zázračnou levanduľou

15.10.2018 14:17

Keď sa slnkom zaplavené polia začnú zafarbovať do fialova, vzduchom sa šíri príjemná sladká vôňa a bzučanie včiel. Začiatok leta je pre levanduľu obdobie kvitnutia a ukazovania svojej plnej krásy. Okrem obdivovania jej nezameniteľnej arómy a peknej farby sa však z levandule môžeme tešiť aj počas jesene.


Jej blahodarné účinky poznali už starí Gréci a Rimania, využitie našla aj v Egypte. Staroveký svet ju poznal ako efektívny liek na bolesti hlavy, stavy úzkosti, depresiu, kožné problémy, ťažkosti s trávením. Z levandule sa vyrábali kozmetické prípravky, parfumy, využívala sa v aromaterapii a pri balzamovaní. Dodnes sa pestuje v krajinách Stredomoria, úspešne preslávila najmä francúzske Provensálsko.

Vhodná do postele aj do kúpeľa

O liečivých účinkoch tejto fialovej bylinky vedeli už naše staré mamy, keď nám pod vankúš vkladali voňavé levanduľové vrecúška a my sme sa vďaka tomu vždy dobre vyspali. Spôsobujú to silice, ktoré levanduľa obsahuje. Pôsobia upokojujúco na nervový systém, zlepšujú psychickú odolnosť, majú antibakteriálne, protizápalové a dezinfekčné účinky.

Dobrému spánku a fyzickému uvoľneniu napomôže aj aromaterapia alebo voňavý kúpeľ. Môžete ho pripraviť z morskej soli s levanduľou, ktorá je súčasťou kúpeľnej sady. V našich kozmetických balíčkoch nájdete aj levanduľové mydlo so sušenými kvetmi, esenciálne oleje alebo ručne vyrobené čokolády do kúpeľa, ktoré sa postarajú o váš dokonalý relax.

Zahojí a ochráni

Levanduľa je tiež veľkým odborníkom na kožné problémy, ktorých je v jeseni neúrekom. Môžete ju použiť na štípance od hmyzu, pľuzgiere, ekzémy, plesne, popáleniny a hnisavé rany. Levanduľová silica porazí aj nepríjemného parazita - voš detskú. Koncentrovaným levanduľovým roztokom pokvapkajte pokožku hlavy alebo použite rozprašovač. Nechajte pôsobiť asi tridsať minút, potom roztok dôkladne umyte šampónom. Postup opakujte každý tretí deň, kým vši úplne nezmiznú.

Všestranné využitie

Levanduľa je skutočne zázračná medicína. Tinktúru zmiešajte s vodou a môžete ju piť ako liek proti svalovým kŕčom a tráviacim ťažkostiam, poslúži aj ako kloktadlo pri chrípke a bolesti hrdla. Výťažok z levandule je tiež vhodný na masáž celého tela, na hojenie rôznych druhov rán alebo na tíšenie bolesti. Dámy určite ocenia jej využitie v kozmetických doplnkoch, ktoré úžasne voňajú a pokožke poskytujú dokonalú starostlivosť.

Levanduľa je štýl

Dizajnové a štýlové trendy dnešnej doby na túto nežnú bylinku nezabudli, práve naopak. Výťažky z levandule sa dajú využiť napríklad vo zvlhčovači vzduchu, ktorý okrem efektívneho využitia v domácnosti môže poslúžiť aj ako nápaditý reklamný predmet. Sušené lístky sa dajú zužitkovať ako chutný a zdravý čaj, jeho obal je tak vhodný na umiestnenie firemného loga a reklamy. Hoci levanduľa postupom času zľudovela a pestuje sa prakticky všade, je stále obľúbeným doplnkom či darčekom, ktorý v sebe skrýva veľké bohatstvo.