Okúzľujúci čas vôní

25.10.2023 21:04

Chladnejšie počasie, menej slnečných lúčov a skoré stmievanie ponúka možnosť tráviť väčšinu voľného času doma, v teplučkom a hrejivom prostredí. Tento čas spomalenia si vychutnajte s vôňami, ktoré dotvoria jesennú a zimnú atmosféru.

 

Voňavé nápoje

Nič nepoteší viac po príchode zo sychravého počasia ako teplý nápoj, ktorý zohreje nielen skrehnuté prsty, ale rozohreje a pohladí aj dušu. Vychutnajte si šálku svojej obľúbenej voňavej kávy alebo čaju. Káva je plná antioxidantov, ktoré chránia bunky pred poškodením a oxidačným stresom. Má pozitívny vplyv na zdravie, psychickú aj fyzickú výkonnosť, dodáva energiu a pocit šťastia. Ak preferujete skôr čaj, ideálny na zimné obdobie je napríklad čaj z materinej dúšky. Lieči dýchacie cesty, rozkladá hlieny a pomáha ich vykašliavať. Šancu určite dajte aj čaju z čerstvého zázvoru, ktorý má antibakteriálne a protivírusové účinky, podporuje činnosť imunitného systému, zlepšuje trávenie, podporuje krvný obeh a zdravie srdca.  

 

Voňavý kúpeľ

Zohriať telo a upokojiť myseľ vám pomôže domáci voňavý kúpeľ. Podľa odborníkov by sa mal robiť pred spaním, ideálna teplota vody by mala byť 35 až 38 stupňov Celzia a dĺžka kúpeľa maximálne 20 minút. Kúpeľ si môžete spríjemniť upokojujúcou hudbou a sviečkami. „Vyberte si alternatívu v podobe sójových sviečok, ktoré oproti parafínovým horia pomalšie a teda dlhšie vydržia. Navyše neobsahujú škodlivé látky,“ odporúča Martina Matějovská, riaditeľka spoločnosti Ma těj ovský, tradičnej českej značky posteľných obliečok a bytového textilu. Na prevonanie kúpeľa môžete použiť rôzne soli, peny alebo oleje s vašou obľúbenou vôňou.

 

Voňavý interiér

 

Prevoňať domov sa dá najrôznejšími spôsobmi. Je len na vás, či preferujete voňavé sviečky, aroma  difuzéry, aroma lampy s esenciálnymi olejmi alebo vonné tyčinky. Ktoré vône dominujú práve v zimnom období? Obľúbené sú citrusové vone, vanilka, škorica alebo sladký jantár. Najkrajšie však vonia, keď vytiahnete z trúby čerstvo upečený koláčik. Jeho sladká a hrejivá vôňa sa bude vo vzduchu dlho vznášať aj potom, keď sa celý zje.

 

Prajeme krásnu a voňavú jeseň!

 

 

 

 

 

 

Zdroj foto: Inšpirácia – Matějovský