Netrápte sa viac zápalmi močových ciest!

10.08.2017 20:51

Patríte do skupiny žien, ktoré trápia zápaly močových ciest? Pravdou je, že sa vyskytujú častejšie práve u žien ako u mužov. Asi 35% z nás prekoná počas svojho života aspoň jednu infekciu močových ciest. Výskytom v populácii sa tieto infekcie radia na druhé miesto, hneď za infekcie dýchacích ciest. Majú tendenciu sa často opakovať a dokonca prechádzať až do chronického stavu, čo môže viesť až k ďalším nepríjemnostiam v podobe zápalu obličiek. Práve tie sa najčastejšie vyskytujú u žien, ktoré trpeli chronickými infekciami močových ciest. Neberte na ľahkú váhu, ak si musíte často krát odskočiť alebo pociťujete bolesť.   

Nekomplikujte si život!

Zápal odvádzajúcich močových ciet, napríklad močovej rúry, močového mechúra, močovodu a zápal obličiek, býva najčastejšie spôsobený črevnými baktériami, ale aj rôznymi vírusmi a hubami. Infekciu močového mechúra spôsobujú baktérie, najčastejšie tyčinková baktéria hrubého čreva tzv. E. Coli, patriaca do veľkej skupiny črevných baktérií. Baktérie E. Coli žijú v hrubom čreve a na koži v okolí konečníka. Ak sa dostanú cez pošvu do močovej rúry, môžu vyvolať infekciu močového mechúra. Zápal močového mechúra znamená, že je infikovaný moč. Baktérie dráždia steny mechúra a vyvolávajú zápal sliznice. Vo väčšine prípadov by sa to dalo prirovnať k spáleniu kože od slnka. Infekcia pretrváva v organizme a vyvoláva ťažkosti, ktoré komplikujú život. Medzi príznaky patrí najmä pálenie pri močení, časté chodenie na toaletu, bolesť v spodnej časti chrbta alebo v bedrovej oblasti, zvýšená teplota, nevoľnosť, prítomnosť krvi v moči. Ak sa k tomu pridá aj horúčka, môže ísť o zápal obličiek.

Zahaľte si bruško aj kríže!

Módny trend odhalených krížov, či brucha môže ľahko spôsobiť zápaly mechúra a obličiek. Neustálym podchladením kože sa podporujú práve infekcie močového traktu. Rovnakým problémom je aj nosenie tango nohavičiek. Dokonca aj počas pohlavného styku sa baktérie z pošvy vedia dostať do močovej rúry. Hovorí sa o chorobe medových týždňov. Preto sa odporúča po styku navštíviť toaletu, aby sa prípadné baktérie vyplavili von. A čo tehotné ženy? Počas tehotenstva sa mení hodnota pH genitálnej sliznice, čo podporuje usádzanie baktérií. Príčinami vzniku však môžu byť aj rôzne ochorenia látkovej premeny, napríklad cukrovka, dna, poruchy prietoku moču ako močové kamene alebo nádory. Preto sa môžu baktérie v močových cestách rozmnožiť a vyvolať zápaly. Aj zlá hygiena býva často dôvodom zápalov. Zápal netreba nikdy podceňovať. Lekára by ste mali navštíviť okamžite pri prvých príznakoch ochorenia. Baktérie a zárodky sa v dobrom prostredí rýchlo rozširujú a napádajú aj okolité orgány cez močovú rúru, odkiaľ sa vedia dostať aj do obličiek. Ľahko sa môže z obyčajného zápalu pri nesprávnej liečbe stať chronický zápal, kedy hrozí zmenšenie objemu močového mechúra, močové kamene a v extrémoch aj nádory na mechúre.      

Pite, pite a pite...

Výber správnej liečby nie je jednoduchý, zvlášť v chronických prípadoch, ale základom sú takmer vždy antibiotiká. Dôležitou zásadou je piť čo najviac tekutín. Ak sa totiž mechúr dlho nevyprázdni, tak sa v ňom nazhromaždí väčšie množstvo baktérií. Baktéria E. Coli je schopná zdvojnásobiť svoj počet za 20 minút. A čím viac baktérií, tým viac bolestí. Či pijete dostatočne môžete skontrolovať aj podľa farby moču - ak je veľmi svetlý, organizmus má dostatok tekutín, ak je tmavý, prísun tekutín je nedostatočný. Užívanie liekov proti bolesti pomáha niektorým pacientom zmenšovať bolesť pri močení. Vitamín C sa osvedčil najmä pri opakovaných infekciách, pretože napomáha okysličiť krv, a tým sťažiť rozmnožovanie baktérií. Veľké množstvo ľudí má problémy s infekciou močových ciest aj kvôli nesprávnemu spôsobu utierania sa po potrebe. Utieranie konečníka po vyprázdnení spredu smerom dozadu totiž môže zabrániť tomu, aby sa baktérie z čriev dostali do pošvy a močovej rúry. V neposlednom rade je dôležitá správna hygiena – nosenie voľnej bavlnenej bielizne a udržovanie čistoty vonkajších pohlavných orgánov by mali byť samozrejmosťou. Ani s hygienou to však netreba preháňať. Časté výplachy vyplavujú prirodzenú bakteriálnu flóru pošvy a vytvárajú podmienky na šírenie choroboplodných tyčinkových baktérií E. Coli. Potom dochádza k podráždeniu močovej rúry čiže k rovnakým príznakom ako pri infekcii. Intenzívne baktericídne mydlá pôsobia rovnako ako výplachy, pretože menia bakteriálnu flóru pošvy.

Čo na to enzýmy?

Ako veľmi účinné sa ukázalo využívanie enzýmov, ktoré majú veľký význam pri všetkých zápalových ochoreniach a môžu pomôcť optimalizovať zápalovú reakciu. Liečba pomocou systémovej enzýmoterapie, podľa povahy ochorenia aj v kombinácii s antibiotikami alebo aj bez nich pomáha k výraznému ústupu alebo vyliečeniu sa. Zápaly močových ciest, ak nie sú dokonale vyliečené, opakujú sa a prechádzajú do chronického stavu. Enzýmy v tradičnom enzýmovom lieku Wobenzym zlepšujú účinnosť antibiotickej liečby, pretože podporujú prienik antibiotík do postihnutých tkanív organizmu. Navyše posilňujú odolnosť pacienta voči prípadným opakovaným infekciám.

Pomocníci pri ľahkých zápaloch močového mechúra:

  • Suché teplo – udržujte si panvovú oblasť v teple, zabráňte akémukoľvek ofúknutiu tejto časti
  • Vlhké teplo – pripravte si teplé obklady, sadnite si do vane s teplou vodou na 20 minút alebo používajte termofľaše
  • Dostatok tekutín – pite minimálne 1,5 až 2 litre denne, aby ste vypláchli baktérie
  • Vitamín C – obohaťte svoju minerálku vitamínom C v práškovej forme alebo vo forme šumivých tabliet
  • Pokoj – doprajte si oddych, ležte v posteli
  • Čajová kúra – pite tri krát denne šálku čaju zo žihľavy, brezových listov, prasličky alebo šípkový čaj
  • Ovocie – primiešajte si do jogurtu brusnice
  • Enzýmy - zvyšujú účinnosť antibiotickej liečby, pretože napomáhajú prieniku antibiotík do tkanív organizmu, navyše posilňujú odolnosť voči prípadným opakovaným infekciám (napr. enzýmový liek Wobenzym)
  • Striedavá strava – odporúča sa diéta, ktorá pozostáva z jednej časti z príjmu bielkovín a z druhej časti z príjmu rastlinnej stravy – raz do mesiaca uprednostnite v strave viac ako týždeň mäso, ryby a vajcia, hneď potom na rovnako dlhý čas rastlinnú stravu. Výsledkom je raz zásaditý a raz kyslý moč. Toto striedanie je nebezpečné pre zárodky a baktérie

Tipy a triky ako predísť zápalu močového mechúra:

  • Denne pite veľa minerálky, čajov alebo čistej vody na prečistenie močových ciest
  • Špeciálne urologické a obličkové čaje s extraktmi zo žihľavy, brezy a borievky podporujú produkciu moču
  • Pite veľa džúsov s podielom vitamínu C, znižuje hodnotu pH v moči
  • Dbajte na dôsledné vyprázdnenie močového mechúra
  • Udržiavajte panvovú časť neustále v teple
  • Po plávaní si ihneď vyzlečte mokré plavky a prezlečte sa do druhých
  • Nenoste spodnú bielizeň zo syntetického materiálu, tá spôsobuje vlhké a teplé prostredie ideálne na tvorbu zárodkov
  • Umývajte si intímne partie len teplou vodou, a ak používate mydlo, tak len pH neutrálne mydlá alebo sprchové gély