Najobľúbenejšie interiérové štýly

18.05.2023 13:51

Každý interiérový štýl má svoje charakteristiky, ktoré by mali slúžiť ako návod nato, aby výsledný interiér pôsobil ladne, harmonicky a vkusne. Nebojte sa však pridať aj niečo svoje, čo sa možno k tomu danému štýlu neodporúča. Získate tak originálny štýl, ktorý chrakterizuje vás a vašu rodinu.

Pri zariaďovaní nezabudnite na doplnky, ktoré vedia atmosféru toho-ktorého štýlu umocniť. „Skvele fungujú v interiéri bytové textílie, ktoré dotiahnu váš dizajnový štýl do dokonalosti. Vankúšiky, závesy, prestieranie, utierky aj posteľná bielizeň sú zaujímavým tipom, ako si funkčne skrášliť svoj príbytok v danom štýle,“ hovorí Martina Matějovská, riaditeľka spoločnosti Matějovský, tradičnej českej značky posteľných obliečok a bytového textilu.

Viete, ktoré štýly sú medzi ľuďmi najpopulárnejšie? Poďme si ich predstaviť...

Provensálsky štýl:

Jedným z najpreferovanejších štýlov je provensálsky štýl, ktorý zaváňa romantikou, vidiekom a minulosťou. Prenesie vás do južného Francúzska, kde hreje slnko a vonia more a levanduľa. Milujú ho romantické typy a rodinne založení ľudia, ktorí sa radi vracajú domov do svojho hniezdočka. Preferované sú svetlé farby a prírodné materiály. Nábytok je drevený, biely alebo v pastelových farbách, zvyčajne s kovaním a patinou. Nesmú chýbať kvetinkové vzory, najmä levanduľa, či už v podobe motívov na textíliách alebo ako sušená vo vázach. Celkovo sú v tomto štýle bytové textílie (závesy, záclony, obliečky na vankúše, posteľná bielizeň, obrusy) na poprednom mieste. Vďaka nim pôsobí interiér domácky a hrejivo.

 

Škandinávsky štýl:

Čistý, jednoduchý, minimalistický a účelný. Taký je severský alebo škandinávsky štýl, ktorý je obľúbený po celom svete. Vyznačuje sa dôsledným usporiadaním – všetko má svoje miesto a slúži nejakému účelu. Nič nie je nadbytočné či disharmonické. Škandinávci ním chceli presvetliť svoje vnútorné priestory, preto je dominantná biela farba, ktorá sa kombinuje so svetlejšími odtieňmi šedej a hnedej, ale taktiež s čiernou. Dostať do interiéru svetlo sa severania snažia aj výberom svetlého nábytku, svetlých stien, veľkými oknami s minimom žalúzií či závesov a v starostlivom rozmiestnení svietidiel. Zastúpené sú prírodné materiály, ako napríklad drevo, ktoré sa využíva na podlahách, nábytku aj obklade. 

 

Vintage štýl:

Vintage štýl je charakteristický spojením minulosti (histórie) a súčasnosti (modernosti). Jeho prvky sú jemné, elegantné a pôsobia žensky. Dýcha z nich nostalgia, typickým znakom je patina, hrdza, rôzne škrabance, praskliny, ktoré je často vidieť na doplnkoch a nábytku. Medzi hlavné materiály patrí drevo, kameň, tehly, porcelán a keramika. Nadčasový vzhľad vintage bývania získate použitím tlmených odtieňov pastelových farieb. V tomto štýle sa s obľubou využívajú aj tapety na steny, zvyčajne s kvetinovým motívom. Milovníci vintage štýlu radi navštevujú rôzne burzy starožitností a bazáre, kde nájdu tie pravé doplnky pre svoj interiér.

 

Eklektický štýl:

Tento štýl môžeme charakterizovať ako mix prvkov starého a nového, rôznych vzorov, farieb, materiálov, ktoré sú síce kontrastné, ale napriek tomu spolu pekne ladia. Ide vlastne o kombináciu nekombinovateľných prvkov, ktoré vytvárajú dokonalú súhru. Obľubujú ho ľudia, ktorí sú slobodomyseľní, odvážni, neboja sa experimentovať, sú otvorení novým možnostiam, kreatívni, zvyčajne s umeleckou dušou. Eklektický štýl je hravý, originálny a plný pestrofarebných detailov. Pri tomto štýle sa odporúča dodržať pravidlo maximálne štyroch výrazných farieb a maximálne troch rozličných štýlov.

 

 

 

Zdroj foto: Matějovský

Fotky: Inšpirácia – Matějovský