Najčastejšie mýty spojené s čistením zubov

11.12.2023 21:51

Robíme to každý deň minimálne dvakrát, aj napriek tomu má ale veľa z nás s čistením zubov spojené mýty. Myslíte si, že elektrické kefky ničia ďasná viac ako tie bežné? Máte zakódované, že zuby stačí čistiť iba dve minúty ráno a večer? A poznáte mýtus o tom, že mliečne zúbky sa nemusia čistiť vôbec? Poďme sa pozrieť na to, ako je to naozaj.

 

V nedávnom prieskume, ktorý uskutočnili v Českej republike, vyšlo najavo, že zdravý chrup je pre väčšinu ľudí dôležitým aspektom atraktívneho vzhľadu. Najmladšia generácia, ako ukázal prieskum, si na svoje zuby potrpí zo všetkých najviac. Zdravé zuby má totiž až 78% opýtaných v kategórii 18 až 29 rokov, zatiaľ čo vo vekovom rozmedzí 30 až 49 rokov to je o šesť percentuálnych bodov menej, v kategórii 50-65 rokov o ďalších osem.

 

Aj napriek vnímanej dôležitosti si mnoho ľudí naprieč vekovými kategóriami zuby nečistí správne. Na vine nemusí byť nutne len zlá technika, ale nesprávne informácie o tom, ako by také čistenie ústnej dutiny malo vlastne vyzerať. Spoločne s dentálnou hygienistkou Janou Norkin sme pre vás vybrali päť najrozšírenejších mýtov o čistení zubov. „Ak máte dostatok overených informácií, až potom ste schopní sa relatívne správne rozhodovať, a to platí aj pri čistení zubov, pripomína.

 

Mýtus č. 1: Zuby si stačí čistiť len dve minúty

„S tvrdením, že ráno aj večer potrebujete na orálnu hygienu presne dve minúty, sa vo svojej praxi stretávam stále často a obávam sa, že ešte dlho budem. Neviem, či je to kvôli televíznym reklamám, ktoré tento mylný ,fakt' v minulosti hojne propagovali, alebo kvôli všadeprítomným dvojminútovým časovačom, ale tento mýtus medzi ľuďmi stále prevláda. Skúste povedať napríklad svojim deťom, aby umývali riad päť minút. Stihnú to? A čo keď je ho viac... alebo menej? Nedáva to zmysel, a to najmä v praxi. Ale je úsmevné, že tie dve minúty uvedie úplne každý, koho sa spýtate,“ hovorí Jana Norkin, ktorá sa pod vlastnou značkou Perios care stará nielen o pacientov, ale tiež aktívne vzdeláva dentálne hygieničky a stomatológov na svojich odborných kurzoch.

 

Ako dlho to teda má naozaj byť? Kefka by mala v ústnej dutine zostať až do chvíle, keď je chrup úplne čistý. Základ môžu byť teda dve minúty, záleží však na počte zubov a situácii

v ústach. Často treba pridať ešte pár sekúnd či dokonca minút navyše. Či je nutné niektoré miesta dočistiť, spoznáte napríklad kontrolou zubov jazykom, alebo aj detekčnou tabletou zafarbujúcou len povlak. Zuby by mali byť hladké na dotyk špičkou jazyka, pokiaľ naopak cítite na zuboch hrudky, vrstvu, ktorá nie je hladká alebo povlak, a nie je tam napríklad výplň, značí to prítomnosť plaku a treba tieto miesta čistiť dôslednejšie. Zuby, ktoré sú vyčistené perfektne, sú na dotyk jazykom pocitovo hladké ako sklo.

Elektrické zubné kefky s umelou inteligenciou navyše dokážu samy postrážiť, ktoré miesta ste vynechali alebo nevyčistili dostatočne dôkladne. Upozorní vás na to napríklad v aplikácii, alebo v prípade modelov vyššieho radu aj na nabíjacej stanici kefky. Touto nenásilnou formou spätnej väzby si potom postupne zlepšíte techniku a tieto miesta nebudú zdrojom rastu povlaku a nákazy pre ostatné zuby.

 

Mýtus č. 2: Elektrické kefky ničia ďasná

S predstavou, že baterky v kefke nutne znamenajú väčšiu razanciu a silu, ktorá môže poškodiť ďasná alebo dokonca zubnú sklovinu, sa Jana Norkin tiež stretáva pravidelne. Ako ale pripomína, rovnako ako pri bežnej manuálnej zubnej kefke, tak aj pri tejto elektrickej závisí predovšetkým na vynaloženom tlaku a na technike čistenia zubov. Aj s bežnou kefkou si totiž ďasná môžeme poraniť.

Preto dentálni hygienici a zubári odporúčajú na ďasná príliš netlačiť a naozaj starostlivo sledovať práve sklon vlákien kefky, ktorá by mala byť priložená pri krčku zubov, a mieriť koncami vlákien ku koreňom pod uhlom 45°. Ideálom je sústavný, mierny tlak, ktorý vám pomôže odstrániť zvyšky jedla aj povlak z miest, kde sa môžu množiť baktérie.

Pokiaľ nedokážete tlak sami odhadnúť, čo sa dá veľmi ťažko, Jana Norkin odporúča moderné elektrické kefky, ktoré v sebe majú zabudovaný inteligentný senzor tlaku. Ten sa stará o optimálnu silu, ktorou sa po celý čas čistenia svojim zubom venujete, a je tak vhodný aj pre ľudí s citlivými zubami. Naopak pri správnom tlaku prestane ďasno trpieť, nebude ďalej ustupovať a zuby prestanú byť citlivé. Napríklad kefky s magnetickou technológiou iO, ktorú využíva Oral-B, upozorňujú svojich majiteľov nielen v prípade, že príliš tlačia, ale dávajú vedieť, kedy je tlak optimálny, a učia tak majiteľa čistiť si zuby správne.

Elektrickým kefkám nahrávajú aj dáta: podľa výskumu, ktorý vyšiel v roku 2020 v Journal of Dental Research, môže pravidelné používanie elektrickej zubnej kefky pomôcť zabrániť strate zubov. Štúdia dospela k záveru, že ľudia, ktorí používajú elektrické zubné kefky, majú zdravšie ďasná a udržiavajú si zuby o 20 % viac ako tí, ktorí používajú manuálnu zubnú kefku.

 

Mýtus č. 3: Zuby si stačí vypláchnuť ústnou vodou

Áno, ale len v prípade, že zaspíte na najdôležitejšiu schôdzku vašej kariéry alebo na inú dôležitú akciu, kde sa nemusíte veľmi smiať a nevyčistené zuby nebudú vidieť. Inak je zuby nutné vždy čistiť s pomocou mechanických pomôcok, teda kefiek na zuby. „Mentolová ústna voda je skvelým doplnkom starostlivosti o ústnu dutinu, sama o sebe ale rozhodne nestačí, pripomína Jana Norkin.

Dodáva, že na umývadle v kúpeľni by okrem kefiek – či už moderných elektrických alebo manuálnych – nemali chýbať kefky na čistenie medzizubných priestorov, zubná niť, prípadne jednozväzkové kefky a špeciálne pomôcky na čistenie implantátov. Ústna voda je podľa nej dobrým pomocníkom najmä v oblasti sviežeho dychu. „Inak je to ale to posledné, čo by som

k starostlivosti o ústnu dutinu odporučila, ak sa jedná o kozmetický doplnok. Iná situácia sú ústne vody ako zdravotnícke prípravky odporúčané napríklad po zákroku alebo pri ochorení, komentuje Jana Norkin.

 

Mýtus č. 4: Čím väčšia kefka, tým lepšia starostlivosť

„Už sme to načali: tvrdá a veľká kefka rozhodne nie je pre vašu ústnu dutinu tou najlepšou možnou voľbou,“ hovorí dentálna hygienička. „Hlava zubnej kefky by mala byť ideálne malá, husto osadená, s oblým zástrihom dlhších vlákien a rôznych dĺžok a smerov vlákien,“ dodáva k mýtu.

Pripomína tiež, že klasické obdĺžnikové zubné kefky s rovným zástrihom a tie extrémne mäkké môžu oproti tým s malou guľatou hlavicou zanechávať na zuboch až o 50% viac plaku. Dôvod je podľa nej jednoduchý: menšie okrúhle kefkové hlavice, ktoré sú napríklad na elektrických kefkách, čistia maximálne jeden a pol zuba naraz a pri správnom sklone voči zubu a ďasnám sa dostanú na miesta, kam tie bežné veľké „nedosiahnu, pokiaľ nie je pacient nadprirodzene manuálne zručný. „Potom si totiž možno vyčistiť dobre zuby napríklad aj šnúrkami od topánok,“ dopĺňa úsmevne Jana Norkin.

 

Mýtus č. 5: Mliečne zuby sa nemusia čistiť, pretože aj tak vypadnú

Bohužiaľ, aj táto nepravda sa medzi ľuďmi často objavuje. Opak je však pravdou. Podľa Jany Norkin je čistenie mliečnych zubov dokonca ešte dôležitejšie ako čistenie chrupu stálych zubov. Zuby by sa mali čistiť už pri prerezávaní prvých rožkov zubov (v tomto prípade hovoríme skôr o masáži ďasien), pokračovať by rodičia mali aj s prvými zubami a to pravidelne, najmä pokiaľ je dieťa dojčené dlhšie ako do prvého roka.

Nejde len o samotnú čistotu, ale hlavne o udržiavanie zdravého mikrobiomu – zloženie baktérií, ktoré ústnu dutinu osídľujú. Pri pravidelnom odstraňovaní povlaku nedochádza k nárastu hmoty povlaku, tá potom na seba nenechá nasadnúť agresívnejšie formy bakteriálnych druhov, čo vedie dlhodobo k zdravým ďasnám, zubom ale aj tu hovoríme o správnych hygienických návykoch.

„Keď by ste malým deťom dočasné zuby nečistili, hrozí, že sa pokazia natoľko, že budú extrahované skôr, než by vypadli a dôjde k nevhodnému postaveniu stálych zubov, alebo dokonca k zmenám tvaru čeľustí. Nečistením tiež riskujete vážnejšie ochorenie zubným kazom alebo parodontálnou infekciou v pokročilejšom veku dieťaťa, keď už imunita sama od seba nie je tak vysoko aktívna. Navyše – starostlivosť o ústnu dutinu by mala byť v deťoch pestovaná od malička. Len tak si k aktivite vybudujú zodpovedný prístup, jednoducho im to príde normálne,“ uzatvára zubná hygienička.