Dojčenie bez tajomstiev: Pripravenie na výzvy a zážitok pre matku a dieťa

16.06.2023 17:56

Dojčenie je výnimočné a má jedinečné poslanie, ktoré vytvára silné emocionálne prepojenie medzi matkou a dieťaťom. Materské mlieko je bezpochyby bohaté na živiny a obsahuje množstvo prospešných látok, ktoré podporujú zdravý vývoj dieťaťa. Avšak, aby sa budúce matky mohli na dojčenie primerane pripraviť, je dôležité, aby mali komplexné informácie o tom, čo môžu očakávať v súvislosti s dojčením a aké zmeny sa môžu vyskytnúť.

Materské mlieko: Dar lásky a ochrany

Materské mlieko je často nazývané tekuté zlato a to nie je bezdôvodné. Okrem toho, že je najekologickejším a najekonomickejším spôsobom kŕmenia bábätka, má aj množstvo ďalších výhod a pozitívnych účinkov na matku a dieťa. Dojčenie poskytuje ochranu pre ženu pred rakovinou prsníka, vaječníkov a osteoporózou. Navyše, podporuje vytváranie silného väzby medzi matkou a dieťaťom, vytvára pocit bezpečia a lásky.

Materské mlieko je prispôsobené špecifickým potrebám bábätka. Obsahuje rôzne antiinfekčné a rastové látky a poskytuje ochranu pred alergiami. Taktiež obsahuje dostatok vody a vitamínov, ktoré podporujú zdravý rozvoj mozgovej činnosti.

Existuje niekoľko typov materského mlieka, ktoré sa menia v závislosti od fázy dojčenia. Kolostrum, hustá a žltá tekutina, je prvým typom materského mlieka, ktorý sa tvorí pár dní po pôrode. Obsahuje vysoké množstvo vitamínov A, E a K a je bohaté na obranné látky. Zrelé mlieko sa postupne tvorí počas prvých štrnástich dní a poskytuje ochranu pred infekciami dýchacích ciest, hnačkami a zápalom ucha. Predné mlieko je modré a slúži na utíšenie smädu novorodeniatka, zatiaľ čo zadné mlieko obsahuje najviac tukov a tvorí sa neskôr, poskytuje dieťaťu energiu a zasýti ho. Materské mlieko je teda skutočne jedinečné a jeho obsah a účinky sú neoceniteľné pre zdravý vývoj dieťaťa.

Prekážky na ceste dojčenia: Zvládanie výziev a starostí

Dojčenie na začiatku môže byť nepríjemné a sprevádzané miernou bolesťou, ale s časom sa telo prispôsobuje a bolesť postupne ustupuje. Ak bolesť pri dojčení pretrváva je dôležité zvýšiť pozornosť. Nesprávne prisatie bábätka alebo nevhodná poloha pri dojčení môžu spôsobiť rôzne komplikácie a zápaly.

  • Ragády - sú sprevádzané malými rankami a ostrou bolesťou na bradavkách. Postihujú najmä prvorodičky. Časom sa môžu zmierniť alebo úplne vymiznúť.
  • Vazospazmus - známy aj ako syndróm bielej bradavky, sa prejavuje svrbením, pálením a bolesťou na bradavkách. Bradavky sa môžu sfarbiť do biela, ale môže sa tiež stať, že získajú modrastý, fialový alebo tmavočervený odtieň. Vazospazmus sa často spája s popraskanými bradavkami, hryzením alebo nesprávnym prisatím bábätka.
  • Mastitída - zápal prsníkov so silnými bolestivými príznakmi, postihuje mnoho dojčiacich matiek. Najčastejšie sa vyskytuje v priebehu šestonedelia, ale príznaky sa môžu objaviť kedykoľvek počas dojčenia. Mastitída je spôsobená zadržiavaním mlieka a prejavuje sa vysokou teplotou, bolesťou a tvrdými a začervenanými bradavkami. Je dôležité pokračovať v odsávaní mlieka aj pri zápale prsníkov.
  • Zmrštené bradavky – vyskytujú sa pri dojčení a sú sprevádzané bolesťou vyplývajúcou z prívodu krvi do bradaviek. Môže dôjsť aj k deformácii bradaviek, avšak nebojte sa, ich pôvodný tvar sa nakoniec obnoví.

Ako to zvládnuť čo najlepšie?

  1. Správna metóda - Je dôležité si zapamätať, že dojčenie závisí najmä od správnej metódy. Až 85 % problémov so žľazami je spôsobených nesprávnym držaním dieťaťa počas dojčenia. Správna poloha zahŕňa zarovnanie uší, ramien a bokov, pričom bruško dieťaťa je priamo oproti brušku matky a dotýkajú sa.
  2. Dojčenská podprsenka - Tieto špeciálne navrhnuté podprsenky poskytujú spoľahlivú podporu pre prsia. Okrem pohodlia majú tiež praktickú funkciu pri dojčení, s jednoduchým odpínaním priamo na prsníkoch. Je vhodné investovať do nich už počas tehotenstva. Dôležité je tiež pravidelné menenie vložiek v podprsenkách, aby sa zabránilo infekciám.
  3. Uvoľňujúce obklady - V prípade zápalu prsníkov sa odporúča medzi dojčeniami používať chladivé obklady, obklady z tvarohu a masírovať prsníky. Je tiež dôležité nezabúdať na pravidelné odsávanie mlieka. Ak sa stav nezlepší, je vhodné vyhľadať lekára.
  1. Dôkladná starostlivosť o pokožku - Vhodné zložky, ktoré upokojujú citlivú pokožku v oblasti bradaviek, s ktorou sa stretávajú mamičky pri dojčení podľa pediatra MUDr. Martina Matejku sú Prírodné zložky ako napr. lanolín, panthenol, včelí vosk a pod. Je však dôležité zdôrazniť, že v prípade infekcie bradaviek je potrebná antimikrobiálna terapia – lokálna, príp. až celková.“  Vítanou pomocou je  ochranná masť Bepanthen Baby s obsahom pantenolu. Ten sa v koži bradaviek rýchlo mení na vitamín B5 a podporuje regeneráciu bradaviek. Zloženie mastičky Bepanthen Baby pomáha namáhaným bradavkám byť v lepšej kondícii. Viac informácií o kozmetickom prípravku Bepanthen Baby nájdete na www.bepanthen.sk
  1. Relaxácia a oddych - Nezabudnite si dopriať čas na relaxáciu. Už polhodina oddychu vám môže priniesť obnovujúci pocit. Venujte sa čítaniu, sledovaniu seriálov alebo meditácii. Keď sa uvoľníte, celý proces dojčenia bude oveľa jednoduchší!