Čaká vás operácia? Ako sa pripraviť a čo najrýchlejšie sa zotaviť?

28.11.2023 21:25

Strach z bolesti a následných komplikácií je jednou z príčin, prečo ľudia neraz odkladajú plánované operácie. Problém sa tým nevyrieši, iba ho posúvate pred sebou. Zbytočné odkladanie môže mať neblahé následky. Ak vám lekár povedal „spravme to počas zimy“ – nevyčkávajte. Čím skôr budete mať zákrok za sebou, tým lepšie.

Zaklopte u všeobecného

Operácia v celkovej narkóze vzbudzuje rešpekt asi u každého. Pre organizmus predstavuje nemalú záťaž a ľahko sa pretaví do pocitov strachu či úzkosti. Prezradíme vám, čo všetko vás pred ňou čaká a ako sa čo najlepšie pripraviť. Tu je prehľad najdôležitejších bodov, s ktorými musíte počítať. Platia pre plánované operačné zákroky, pretože ak absolvujete akútnu operáciu v dôsledku úrazu alebo náhleho zhoršenia zdravotného stavu, všetky dôležité vyšetrenia vám urobia priamo v nemocnici. Je však celkom iná situácia, ak je zákrok dopredu naplánovaný. 

Vtedy treba ako prvé navštíviť svojho všeobecného lekára. Je zodpovedný za celkové vyšetrenie pacienta. Jeho rozsah môže byť rôzny, podľa toho, o aký výkon ide, ako aj podľa zdravotného stavu pacienta. Súčasťou vyšetrenia pred operáciou je rozhovor s lekárom, prehliadka tela, základné laboratórne vyšetrenie krvi a moču, meranie krvného tlaku a pulzu a vyšetrenie srdca pomocou EKG. Pokiaľ sa človek lieči na niektoré chronické ochorenia, napríklad na cukrovku, závažné ochorenia srdca, obličiek a podobne, môže praktický lekár vypísať žiadanku na vyšetrenie k špecialistom. U starších či rizikových pacientov sa zvyčajne požaduje röntgen hrudníka, môžu byť potrebné aj iné vyšetrenia. To sa týka predovšetkým chronicky chorých ľudí, v jednoduchých prípadoch bude postačovať návšteva u praktického lekára. Ten na záver vystaví lekársku správu, v ktorej uvedie, či je človek spôsobilý plánovanú operáciu podstúpiť, a slúži ako základný dokument pre anestéziológa v nemocnici. Pýtajte sa lekára na všetko, čo vás zaujíma a rovnako mu aj vy odovzdajte všetky potrebné informácie. Je dôležité priznať lekárovi aj neresti ako fajčenie, prejedanie sa, nadmernú konzumáciu alkoholu alebo vystavovanie sa dlhodobému stresu. Hanba ide bokom! Akýmkoľvek zatajovaním si môžete len uškodiť.

Zásady pred operáciou

Čím viac sa blíži termín operácie, tým prísnejšie opatrenia sa vás týkajú. Na čo sa zamerať?

  • Pýtajte sa – ak vám čokoľvek nie je jasné alebo vo vás vzbudzuje obavy, pýtajte sa. Budete pokojnejší a istejší.
  • Rešpektujte pokyny zdravotníkov – niektoré úkony môžu byť nepríjemné, ale sú nevyhnutné pre úspešnú a bezpečnú operáciu. Vyholenie časti tela je lepšie nechať na zdravotníka ako na príbuzného. Zbytočne si nelámte hlavu nad klystírom, sú to najmenej podstatné záležitosti a pre personál nemocnice sú každodennou súčasťou práce...
  • Príjem stravy a tekutín – najmenej 6 až 8 hodín pred zákrokom už nesmiete vložiť nič do úst. Zdravotná sestra vám večer na posteľ zavesí ceduľku „nalačno“ a dovolí vám vypiť len trochu vody, ktorou môžete zapiť lieky. Zakázané sú aj žuvačky, cigarety či cukríky na cmúľanie.
  • S liekmi opatrne – niektoré lieky, ktoré stabilne beriete, budete možno musieť v deň operácie vynechať. Nezabudnite sa spýtať lekára, ktoré užiť ako posledné a zvyšné odložte bokom, aby ste si ich zo zvyku nedali.
  • Myslite na zotavenie vopred – zabezpečte si v predstihu všetko potrebné na správnu rekonvalescenciu. Zdravotné pomôcky a lieky, napomáhajúce rýchlejšiemu hojeniu. Po niektorých operáciách mnohí odborníci odporúčajú užívať vysoké dávky proteolytických enzýmov, ktoré odstraňujú opuch, tlmia zápal a napomáhajú k rýchlejšiemu hojeniu rany a k celkovému zotaveniu. Nájdete ich v tradičnom lieku systémovej enzýmoterapie, ktorý je voľne dostupný v lekárni. Obstarajte si ho vopred, aby ste ho bezprostredne po zákroku mali k dispozícii.
  • Pozor na cennosti nenechávajte ich v izbe, dajte ich príbuzným  alebo uschovajte v nemocničnom trezore.
  • Nastavte sa pozitívne – psychika zohráva vždy veľkú rolu. Skúste sa upokojiť a vnútorne sa presvedčiť, že všetko bude v poriadku. Operácia je onedlho za vami a čoskoro budete opäť fit. Hoci je rada o pozitívnom naladení na konci, v skutočnosti patrí pred absolvovaním operácie k tým najdôležitejším!

 

Keď to máte konečne za sebou

Po skončení zákroku vás anestéziológ privedie do stavu vedomia a následne vás odvezú do pooperačnej izby, kde budete asi dve hodiny sledovaní. 

Môžu sa dostaviť pocity zmätenosti až výpadky pamäte, pravdepodobne vás neminú ani bolesti a nepríjemný pocit v hrdle kvôli zaintubovaniu počas operácie. Informujte o všetkom ošetrujúci personál, aby ste dostali dostatočnú dávku potrebných liekov.

Začnite čo najskôr so zotavovaním

Rýchlosť zahojenia pooperačnej rany a celkové zotavenie organizmu sú veľmi individuálne. Myslite pozitívne už pred samotným zákrokom a nepripúšťajte si čierne scenáre. Reakcie v podobe zápalu sa nezľaknite, ide o prirodzený jav, ktorý sa dá v spolupráci s lekárom a vďaka podporným prostriedkom zvládnuť rýchlejšie a efektívnejšie. Neostávajte na lôžku dlhšie, než je potrebné – s prvými pohybmi začnite čo najskôr po odporúčaní lekárov. Pri operácii dochádza k poškodeniu tkaniva, zničia sa niektoré cievy a náš imunitný systém vyburcuje organizmus k náprave škody. Prirodzenou reakciou je potom zápal. Cieľom zápalu, základného nástroja našej imunity pri hojení čohokoľvek, je obnova poškodených tkanív a obrana proti škodlivinám, ktoré do nich prenikli. K rýchlejšiemu hojeniu si môžeme dopomôcť aj prostredníctvom enzýmov. Základom je ich systematické užívanie v správnych dávkach a vo vyváženom pomere. Osvedčený liek Wobenzym obsahuje enzýmy, ktoré štiepia bielkoviny a usmerňujú priebeh zápalu. Pri pravidelnom dodávaní enzýmov zvonka tieto látky odstraňujú opuch, krvný výron a redukujú podliatiny. Urýchľujú tým proces hojenia a zmierňujú bolesť, pričom mnohé štúdie ukázali, že významne skracuje čas hojenia po niektorých operáciách (artroskopické výkony, stomatochirurgia, ORL). Wobenzym je liek na vnútorné použitie. O jeho užívaní sa poraďte s lekárom a starostlivo čítajte pribalenú písomnú informáciu pre používateľov. Alfou a omegou v procese zotavovania je aj kvalitná výživa s dostatočným prísunom vitamínov, minerálov, stopových prvkov, bielkovín a zdraviu prospešných tukov. Lekár vám poradí, čo si ideálne dopriať a ako sa pri rekonvalescencii správať.

Technické záležitosti

Obdobie po operácii môže byť náročné nielen fyzicky, ale aj finančne. Môžu vás zaskočiť nečakané výdavky, dočasný výpadok príjmu a z toho vyplývajúci stres by mohol negatívne ovplyvniť váš zdravotný stav. Psychická pohoda je totiž pri liečení nesmierne dôležitá. Informujte sa radšej vopred o možnostiach pripoistenia, aby ste ľahšie preklenuli obdobie práceneschopnosti a neboli nútení znižovať svoj životný štandard. Pripoistenie dokáže pokryť stratu príjmu alebo zvýšené výdavky, napríklad aj z dôvodu dlhšej hospitalizácie, aká bola pôvodne plánovaná alebo pri využití nadštandardných služieb zdravotníckeho zariadenia. Niekedy vám ani nenapadne, aké výdavky súvisiace s chirurgickým zákrokom sa dodatočne objavia. Vhodne zvolené pripoistenie vám pomôže lepšie zvládnuť nečakané životné situácie a byť po operácii čo najskôr fit.