Alergia u najmenších

21.04.2017 14:42

Čím ďalej, tým viac ľudí trpí alergiou. Netýka sa to len dospelých ľudí, ale aj malých detí a dokonca aj bábätiek. Alergiu môže dieťatko zdediť alebo mu ju môžeme vypestovať už od kolísky. Životný štýl a prostredie, v ktorom žijeme je síce pohodlnejšie ako kedysi, ale o to nezdravšie.


Ak sa spýtate na zdravie dieťatka mamičky, čoraz častejšie môžete počuť: „Je zdravý, len má alergiu.“  Fakt, že alergiu berieme už ako súčasť našich životov a ako niečo bežné, je veľmi znepokojujúci. Alergia môže človeka aj zabiť (anafylkatický šok), „v lepšom“ prípade poriadne znepríjemňuje a obmedzuje život. Aká je príčina toho, že už aj dvojročné deti môžu trpieť napríklad sennou nádchou alebo potravinovou alergiou? Najčastejším faktorom je genetická predispozícia k alergickým ochoreniam. Podľa štúdií, ak jeden z rodičov trpí alergiou, výskyt alergie u dieťaťa je až 40%. Dedičná nie je alergia, ale precitlivenosť, takže dieťa nemusí byť alergické na rovnaký podnet, ako rodič. Ďalším faktorom je už spomínaný životný štýl a prostredie v ktorom žijeme. Alergiu si dokážeme vypestovať aj sami. Znečistené ovzdušie, potraviny a všetky ostatné chemické látky s ktorými denne prichádzame do kontaktu vplývajú na naše zdravie. Človek sa tak môže stať precitlivený na určité látky a jeho telo sa voči nim začne brániť.  Veľa odborníkov tvrdí, že na vznik alergie má vplyv aj dĺžka dojčenia. Krátko dojčené deti majú zvýšené riziko na rozvoj alergie. Čím skôr príde dieťa do kontaktu s alergénmi, tým väčšia pravdepodobnosť, že sa alergia uňho prejaví skôr. Dlhšie dojčenie môže pomôcť posunúť prepuknutie alergie do neskoršieho veku.

Príznaky môžu byť ťažko rozpoznateľné

U malého bábätka je často problém rozpoznať či sa naozaj jedná o alergiu, alebo nie. Vyhádzanie sa alebo drobná krupička môže byť reakciou na stravu matky alebo zmenu pracieho prášku, ktorý skrátka drobcovi nesedí. Prejavmi alergie môžu byť aj koliky, zápchy, hnačky, dýchavičnosť, opuchy, tvorba hlienov, atopický ekzém, celkový nepokoj dieťatka. Ak problémy pretrvávajú, poraďte sa s lekárom. 

Uľaviť mu môžete aj vy

Ak dieťa trpí alergiou, napríklad sezónnou, uľaviť mu môžete aspoň z časti. Okrem dodržiavania pokynov lekárov je počas hlavnej sezóny dôležité, aby ste v domácnosti dbali na pravidelné utieranie prachu v byte a vysávanie 1 - 2 krát do týždňa. Návlečky na periny vymieňajte každé 2 týždne. Používajte periny a vankúše pre alergikov. Pre bábätká kupujte hračky, ktoré sú umývateľné, plyšové či látkové pravidelne perte alebo ich nakrátko zmrazte, aby ste zničili roztoče.

Pravidelne vetrajte príbytky, ale okná nenechávajte príliš dlho otvorené. Najnižšia koncentrácia peľov v ovzduší je počas a tesne po daždi. Pele sa zachytávajú aj na oblečení, vo vlasoch, na obočí,... Alergik by preto mal dbať na pravidelnú hygienu a cez deň by si mal aj viac krát prepáchnuť tvár čistou vodou. Ideálne je, ak si dovolenku pri mori alebo na horách vyberáte počas najsilnejšej peľovej sezóny, aby sa mu aspoň trochu uľavilo. Morský vlhký vzd

uch priaznivo vplýva na dýchacie cesty a pomáha uvoľňovať od hlienov. Podobným princípom mu môžete pomôcť aj doma. Lekárne a zdravotnícke potreby ponúkajú špeciálne inhalátory, ktoré vyrábajú aerosól. Do prístroja nalejete liečivú minerálnu vodu určenú na inhalovanie, ktorú potom pacient vdychuje. Inhalovanie veľmi účinne uvoľňuje a zvlhčuje dýchacie cesty, napomáha pri vykašliavaní a na rozdiel od nosových kvapiek nie je návykové. Je dokázané, že slaná voda (minerálka) odstraňuje opuchy slizníc a rozpúšťa hlieny. Inhalátor využijete aj pri iných respiračných ochoreniach, ktoré môžu drobca trápiť počas roka, akým je chrípka, nádcha či zápal dýchacích ciest. 

Vdychovanie aerosólu je veľmi príjemné - je izbovej teploty, žiadna horúca para. Veľmi obľúbené sú žlté detské inhalátory Omron CompAir C801KD, ktoré majú pribalené veselé farebné postavičky. Celý proces inhalovania je tak pre detičky vďaka figúrkam zábavnejší. Pre najmenších dostanete inhalátor Omron Duobaby, ktorý je v kombinácii s odsávačkou na hlieny.

Boj s alergiou je dlhý a fyzicky náročný. Alergia negatívne vplýva na život a každodenné fungovanie. Odborné alergologické vyšetrenie je možné urobiť vo veľmi skorom veku, najčastejšie kožnými testami. Preto ak sa vám prejavy dieťaťa nepozdávajú a príznaky sa vracajú či pretrvávajú, navštívte lekára.