Ako riešiť psychickú nepohodu?

29.10.2020 22:51

Rok plný stresu – ako riešiť psychickú nepohodu?

Negatívne správy z každej strany a obavy z budúcnosti – rok 2020 nám dáva veru poriadne zabrať. Ak aj patríte k tým šťastným, ktorým sa vyhli zdravotné problémy po fyzickej stránke, nemusí to rovnako platiť aj o duševnom zdraví.  Ako sa popasovať so stresom, psychickým napätím a nátlakom?

Síce sa v posledných mesiacoch skloňuje slovo zdravie takmer dennodenne, väčšinou sa myslí práve to fyzické. Je však dôležité pripomenúť, že aby sme sa skutočne cítili (a boli) v poriadku, treba myslieť aj na druhú časť – psychiku. Tá sa pod hromadou negatívnych správ, nutkavých myšlienok plných strachu z budúcnosti či samotného ochorenia u mnohých z nás „otriasa v základoch“. Psychickú nepohodu tak mnohí z nás pociťujú na vlastnej koži. Ak vás dlhodobo sužuje stres, vypätie a aj problémy každodenného života vám prerastajú cez hlavu, nespoliehajte sa na to, že tento stav jednoucho odíde. O psychické zdravie sa treba totiž starať rovnako, ak nie viac.

(Ne) Mám problém?

Každý deň sa stretávame so situáciami, ktoré v nás vyvolávajú tie najrôznejšie emócie. Ide o prirodzený kolobeh, súčasť života. Musíme sa vyrovnať s bežnými problémami; niekedy nás trápia viac, inokedy menej. Zdravý človek pritom dokáže udržiavať rovnováhu medzi týmito etapami a primerane reagovať na zmeny okolo. Pokiaľ sú však výkyvy dlhotrvajúce, napr. sa dlho nachádza v strese, môže sa dostaviť psychická nepohoda a následne aj vyčerpanie. Avšak pozor, príznaky sú badateľné nielen na duševnom, ale i fyzickom zdraví. Medzi najčastejšie patria problémy s koncentráciou, emocionálna vyprahnutosť, apatia až úplné „ochromenie“ mysle, kedy človek nedokáže riešiť ani bežné problémy. Po fyzickej stránke sa môžu pridružiť bolesti hlavy, únava, bolesť svalov, žalúdka či nespavosť. Situáciu preto netreba podceňovať a začať konať čo najskôr.

Späť vo svojej koži

Dobrou správou je, že s mentálnym vyčerpaním sa dá efektívne bojovať. Najdôležitejším a zásadným krokom je odhalenie príčiny. Hľadajte spúšťač, ktorý vo vás celý problém odštartoval a čo najkonkrétnejšie ho identifikujte. Niekedy totiž zdanie klame; od prvotnej myšlienky pracovného vyčerpania môžete nakoniec prekvapivo dôjsť až ku konkrétnej úlohe, ktorá vás vyčerpáva, prostrediu alebo kolektívu, ktoré vám nevyhovuje. Odborníci sa zhodujú, že proces „ozdravenia“ by mal začať dovolenkou; niekedy postačí pár dní, inokedy niekoľko týždňov. Počas nich by sa skúste čo najviac venovať svojej mysli – odpočívajte, vyhýbajte sa negatívnym správam, relaxujte alebo vyskúšajte meditáciu. Načerpať nové sily pomôžu aj šport, prechádzky v prírode a rozšírenie si zoznamu záľub. Dôležité je, aby ste skúmali vlastné pocity, našli si to, čo vám robí radosť a dokáže zrelaxovať myseľ. Dobrou pomôckou preto môže byť písanie denníka, kde si budete celý proces dokumentovať. Lepšie tak vyhodnotíte, čo na vás skutočne funguje. Pokiaľ však máte pocit, že sami si jednoducho neporadíte, neváhajte vyhľadať lekára.

Prevencia je lepšia

Zásady správnej starostlivosti o fyzické zdravie si osvojujú už najmenšie deti. Učia ich rodičia, neskôr pedagógovia v škôlkach a školách. V ideálnom prípade tak vedia, aké látky telo potrebuje na svoje fungovanie, kde sa nachádzajú, ako posilniť imunitu a prečo je dôležitá primeraná fyzická aktivita. Všetko za jedným účelom – ako prevencia pred vznikom ochorení. Psychika je pritom v úzadí, no zaslúžila by si rovnaký súbor poznatkov vštepovaných už od útleho veku. Čo teda môžeme urobiť každý deň pre to, aby sme zostali fit aj duchom?

  • Zdravý životný štýl

O tom, že jedlo má vplyv aj na našu náladu, niet pochýb. Rovnako to platí aj o denných aktivitách. Voľný čas preto využívajte na maximum tak, aby si oddýchlo nielen telo, ale aj myseľ. Vhodnými aktivitami nastavte vo svojom živote rovnováhu – ak v práci pracujete manuálne, voľný čas venujte napríklad čítaniu kníh. Pre sedavé zamestnania sa odporúča viac športu a fyzických aktivít. Princípom je nájsť rovnováhu, aby ani jedna zložka zdravia nebola zanedbávaná.

  • Spánok

Počet odporúčaných hodín sa v jednotlivých vekových kategóriách mení, snažte si ich ustrážiť. Spánok je akýmsi „resetom“ nielen pre telo, ale aj pre myseľ. Mozog počas neho triedi zážitky z dňa, ukladá všetko dôležité a predchádza tak presýteniu informáciami.

  • Voľný čas vo svojich rukách

Plánujte si voľný čas tak, aby ste ho využili zmysluplne a potrebne. Ideálnym príkladom je víkend, kedy ho má väčšina z nás dostatok. Venujte sa aktivitám, ktoré počas pracovného týždňa zanedbávate, robia vám radosť a napĺňajú vás.

  • Stereotyp v práci

Jeden z častých príčin mentálneho vyčerpania je práve pracovná rutina. Kým prvé týždne po nástupe na nové miesto boli plné nových informácií, po čase sa z náplne práce stal nudný stereotyp. Keď začnú dôkladne naučené postupy nudiť, dostaví sa apatia. Nebojte sa ich preto z času na čas obmeniť! Hľadajte nové výzvy, ktoré vám rozšíria obzory i skúsenosti; prípadne sa spýtajte nadriadených, kde môžete byť ešte prínosom.

  • Emócie nie sú hanba

Viaceré prieskumy vypovedajú o tom, že s pribúdajúcim vekom čoraz viac potláčame emócie. Samozrejme, na našu psychiku to má veľký vplyv. Údajne ľudia, ktorí sa častejšie emocionálne prejavujú, žijú dlhšie a spokojnejšie. Nie, skutočne nemusíte vybuchnúť vždy, keď sa vám k tomu naskytne príležitosť. Ak cítite hnev, nájdite primeranú mieru, ako ho vyjadriť. Rovnako to platí aj o ostatných emóciách.

  • Vzdelávanie = celoživotný proces

Presne tak! Neuspokojte sa s posledným vysvedčením či vysokoškolským titulom. Veď myšlienka celoživotného vzdelávania nemusí zahŕňať nenávidený predmet. Oblastí rozširovania vedomostí i zručností je predsa nekonečne veľa. Napríklad sa naučte nový jazyk, hrať na hudobný nástroj, krátku históriu najbližšej dovolenkovej destinácie či upravovať fotky.

  • Cielená podpora

Napriek snahe vyhnúť sa psychickému vyčerpaniu širokým oblúkom sa to nemusí vždy podariť. V živote sa musíme popasovať aj s náročnejšími situáciami, ktoré nie sú vždy ľahké. Vhodné výživové doplnky môžu priniesť potrebnú pomoc. Acutil obsahuje nenasýtené omega-3mastné kyseliny, extrakt z Ginkgo biloba, vitamín B12 a vitamín E. Vďaka tomu pomáha podporovať činnosť mozgu a nervového systému, zmierňuje únavu a vyčerpanie, dokonca chráni pred škodlivým oxidačným stresom. Preto je vhodný pre všetkých, ktorí sa so psychicky náročnými situáciami stretávajú denne, ale jeho užívanie sa odporúča aj pri nadmernom strese.