Žitný ostrov – miesto plné prírodných aj kultúrnych krás

15.12.2020 18:09

Žitný ostrov je najväčší riečny ostrov v Európe, ležiaci medzi riekou Dunaj a jeho ľavým ramenom. Právom je označovaný  ako najúrodnejšia oblasť Slovenska a najväčšia zásobáreň kvalitnej pitnej vody v strednej Európe. Okrem toho je však aj miestom, ktoré ponúka rôzne kultúrne a prírodné krásy, či voľnočasové aktivity, ktoré stojí za to navštíviť.

Vodný mlyn v Dunajskom Klátove

Vodný mlyn je jedinou kultúrnou technickou pamiatkou okresu Dunajská Streda a  jedným z pos-ledných zachovalých vodných mlynov Žitného ostrova. Vodný mlyn sa nachádza v prekrásnom prírodnom prostredí na brehu Klátovského ramena, ktoré je od roku 1993 národnou prírodnou rezerváciou. Ide o po-merne zriedkavý typ mlyna, takzvaný spodkový vodný mlyn s mlynským kolesom, ktorého rozpätie ramien je až šesť metrov. Objekt mlyna je trojpodlažný a nachádza sa v ňom stála expozícia vodného mlynárstva s pôvodným zariadením. Svoju terajšiu podobu získal pri prestavbe v roku 1920. Posledným majiteľom mlyna bol Michal Cséfalvay a naposledy sa v ňom pracovalo v štyridsiatych rokoch 20. storočia.

Cyklistika s minimálnym prevýšením

Žitný ostrov ponúka možnosti cyklistiky po cyklotrasách, v prírode či hrádzach a pritom obdivovať Dunaj a zastaviť sa pri vodných mlynoch. Podunajská cyklotrasa (Donauradwerg), ktorá vedie aj cez Žitný ostrov, začína na území Slovenska pri hraničnom priechode Berg a vedie až po Štúrovo. Jej celková dĺžka je 168 kilometrov. Či už hľadáte trasy dlhšie, náročnejšie alebo vhodné na cyklistiku s deťmi vyskúšajte aplikáciu Kukkonia, ktorá ponúka okolo 45 popísaných cyklotrás, napr. cyklotrasu Veľkoblahovské rybníky a okruh pozdĺž Malého Dunaja.

Obľúbeným miestom relaxu sú aj termálne kúpaliská

V lokalite Žitného ostrova sa nachádzajú hneď tri. Thermalpark Dunajská Streda je jedno z najobľúbenejších a najnavštevovanejších rekreačných stredísk južného Slovenska. Na ploche 18 hektárov sa nachádza 10 interiérových a exteriérových bazénov s mineralizovanou termálnou vodou s teplotou od 26 °C do 39 °C, ktorá má priaznivé účinky hlavne pri ťažkostiach pohybového ústrojenstva. Návštevníkom túžiacich po osviežení sú k dispozícii štyri vnútorné a šesť vonkajších bazénov. Ďalším, rovnako populárnym kúpaliskom je Thermal Corvinus, ktorý sa rozprestiera v krásnom prostredí 100 hektárového lesoparku, na okraji mesta Veľký Meder. Termálne kúpalisko Thermal Corvinus je vybudované na 8 ha zatrávnenej plochy s množstvom zeleného porastu. Termálna voda o teplote 57 až 72°C vyvierajúca z dvoch prameňov má blahodarné účinky na choroby pohybového ústrojenstva a ľudský organizmus. Návštevníkov očakáva 9 bazénov s vodnými tryskami, hracími elementmi, vodnou vežou, vodnými atrakciami, vnútornými toboganmi a vonkajším toboganovým parkom. Rozlohou najmenším, ale kvalitou nezaostávajúcim je termálne kúpalisko Topoľníky, ktoré  sa nachádza v tichom prostredí 16 km od Dunajskej Stredy. Na návštevníkov tu čakajú 4 bazény, 2 detské, 1 športový a 1 rekreačný bazén.

Šamorín, mesto nekončiacich možností

Mesto Šamorín sa nachádza v západnej časti Žitného ostrova a ponúka niekoľko možností voľnočasových aktivít. Výstavbou Vodného diela Gabčíkovo sa v katastri mesta vytvorila Hrušovská zdrž a vybudoval sa prívodný kanál, ktoré sú dnes turistickou atrakciou a ponúkajú možnosti vodných športov a vodnej turistiky. Po hrádzi kanála a zdrže vedie aj medzinárodná Dunajská cyklistická cesta, ktorá je jednou z cyklistických tepien Európy. Okolie Dunaja a hrádze ponúka aj vhodný priestor na púšťanie šarkanov. Obľúbenou atrakciou je aj návšteva lesoparku nazývaného Pomle s náučným chodníkom, ktorý sa nachádza na severozápadnom kraji mesta na pozemku s rozlohou 10 hektárov.

 Ubytovanie ako v rozprávke

Ak túžite po pobyte v nezabudnuteľnom prostredí, 5-hviezdičkový štýlový hotel Amade 

Château, ktorý s

a nachádza v obci Vrakúň je pre vás ideálnou voľbou. Boutique hotel dýcha históriou starobylého rodu Amadeovcov a zároveň ponúka dokonalý luxus modernej doby. Charakteristickými atribútmi tohto historického kaštieľa sú romantika, štýlovosť a tradícia. Hotel má k dispozícii 30 izieb, z toho 10 štýlovo zariadených apartmánov a 20 luxusných dvojlôžkových izieb. Každá izba sa vyznačuje originalitou zariadenia. Hotel je známy nielen svojou krásou a kvalitou služieb, ale aj vynikajúcou gastronómiou, ktorá ponúka neopakovateľný zážitok.

Malkia park je miestom nezabudnuteľných zážitkov

Občianske združenie Malkia park  sa prvýkrát otvorili 4. júna 2016. Pomenovali ho podľa prvej zachránenej levice Malkie. V jazyku swahilli znamená toto meno kráľovná, a keďže lev je kráľom zvierat, môžeme Malkia Park vo voľnom preklade nazývať kráľovským parkom. Zvieratá, ktoré tu našli útočisko, sa väčšinou v zajatí už narodili a preto by vo voľnej prírode neprežili. Aj keď im, žiaľ, nemôžu poskytnúť skutočnú slobodu, starajú sa o nich s láskou tak, aby sa tu cítili naozaj kráľovsky. V parku sa nachádzajú najmä mačkovité šelmy ako levy, tigre, leopardy, rysy, pumy či gepardy, ktoré pochádzajú z cirkusov, iných zoologických záhrad či od súkromných osôb. V parku máte možnosť aj vyskúšať aké to je, nakŕmiť niektoré zvieratá ako ťavu, zebru, lamy či somáre. Okrem množstva zvieratiek sa v areáli nachádza aj detské ihrisko s trampolínou, detský svet, bistro Cézar vo vnútri areálu a pred areálom aj bistro Malkia s penziónom Malkia.

 Z verejných zdrojov podporilo Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky.