Tmavý karob: Moderná alternatíva kakaa do vašich receptov

20.03.2021 20:55

Počuli ste už o karobe a jeho benefitoch? Ak nie, spoznajte spoločne s nami unikátnu novinku – Tmavý karob Dr. Oetker, vďaka ktorej si pečenie užijete bez výčitiek svedomia!

„Pri Prírodnom a Holandskom kakau sa často uvádza ako ďalší druh - karob, pretože má podobnú chuť v koláčoch, muffinoch alebo cukrovinkách ako kakao. Karob však nie je druh kakaa, ale je jeho modernou alternatívou,“ hovorí Lucie Čápová, Senior product manager v spoločnosti Dr. Oetker a ďalej dodáva: „Karob je prirodzene sladký, vďaka čomu sa stáva ideálnou prísadou aj do zdravých pokrmov so sladkým nádychom. Prečo zdravých? Pretože karob dodá jedlám okrem skvelej mierne sladkastej, korenistej chuti a hnedej farby i množstvo nutrične bohatých látok a navyš pri príprave receptu spotrebujete výrazne menej cukru.“

 

Čo je karob a ako sa používa?

 

Karobový prášok (alebo tiež svätojánsky chlieb) sa získava dôkladným zomletím struku zo subtropického stromu nazývaného Rohovník obyčajný (Ceratonia siliqua). Následne sa suší a praží. Farba karobového prášku môže byť rôzna. Jeho sfarbenie závisí od spôsobu a dĺžky praženia. Vedeli ste, že 100 g balenie karobového prášku obsahuje až 88 % referenčnej hodnoty príjmu vápnika, 50 % vlákniny a len do 1 % tuku? Takisto neobsahuje kofeín a alergény. Preto je ideálnou voľbou pre všetkých tých, ktorí preferujú zdravší životný štýl. 

 

Výrazne menej cukru pri pečení

 

Unikátny výrobok plný benefitov! Novinka - Tmavý karob Dr. Oetker  je modernou alternatívou kakaa, ktorý sa vyznačuje mierne sladkastou a korenistou chuťou i vôňou. Karob je ideálnou voľbou pri príprave sladkých múčnikov, dezertov, kaší či nápojov smoothie. Používa sa rovnako ako kakao, ale bez nutnosti toľko dosládzať. Keďže karob je prirodzene sladký, množstvo pridaného sladidla v receptoch môže byť až o 1/3 nižšie než pri použití kakaa. Má vysoký obsah vápnika (88 % referenčnej hodnoty príjmu), vlákniny (50 %), bielkovín a minerálov. Neobsahuje kofeín a má veľmi nízky obsah tuku (do 1 %). V neposlednom rade je skvelou náhradou čokolády pre tých, ktorí nevedia odolať maškrteniu. Pri varení sa dá s touto zdravšou alternatívou experimentovať napríklad pri výrobe omáčok a nátierok.

 

Tmavý karob Dr. Oetker si vás získa aj svojím moderným dizajnovým obalom s originálnym receptom na zadnej strane obalu na Karobový perník s polevou či QR kódom, vďaka ktorému sa rýchlo presuniete k ďalším receptovým inšpiráciám.

Prajeme Vám množstvo zábavy v kuchyni, krásne chvíle s rodinou a dobrú chuť!

Odporúčaná maloobchodná cena Tmavý karob Dr. Oetker 100g: 1,45 - 1,49 €

 

Skvelá receptová inšpirácia na záver:

Karobové koláčiky

Náročnosť: jednoduchá príprava

Čas prípravy: asi 20 minút

Celkový čas prípravy: asi 40 minút

Vystačí na: 50 kusov

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 170 g hladkej múky
  • 50 g práškového cukru
  • 60 g Tmavého karobu Dr. Oetker
  • 150 g živočíšneho tuku

Na náplň:

  • 30 g ríbezľového džemu

Okrem toho potrebujeme:

  • potravinársku fóliu
  • plech na pečenie

Príprava:

  1. Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s cukrom a karobom. Pridáme živočíšny tuk a ručne vypracujeme dohladka. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme asi na 30 minút do chladničky.
  2. Z cesta vytvarujeme malé guľôčky. Guľôčky rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Obráteným koncom varešky do každej guľôčky urobíme priehlbinku. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 170 °C

Teplovzdušná rúra: 150 °C

Plynová rúra: stupeň 2

Čas pečenia: asi 10 minút

 

  1. Koláčiky necháme vychladnúť.
  2. Po vychladnutí naplníme malým množstvom džemu.