Tešíme sa na rok 2022!

13.12.2021 09:50

Je koniec roka a väčšina z nás bilancuje, čo sa za uplynulé mesiace podarilo, nepodarilo, čo bolo super a čo by mohlo byť ten nadchádzajúci rok lepšie. Máte už plány na budúci rok? Sú v nich zmeny v bývaní či v interiéri? Chcete vedieť, aké sú trendy na rok 2022?

 

Za posledné takmer dva roky, od kedy vypukla korona, väčšina z nás trávi doma oveľa viac času, ako to bolo predtým. Domov nadobudol väčší význam, stal sa útočiskom pred pandémiou a bezpečným miestom na život. Mnohí si museli prestaviť svoj príbytok a „rozšíriť“ ho aj o pracovné miesto, odkiaľ vykonávajú svoju prácu. Viac času sa tiež trávi v kuchyni. Preto je prirodzené, že si toto miesto chceme zútulniť a investovať peniaze aj čas práve do skrášlenia svojho domova.

Neutrálne odtiene

Jedným z trendov na nadchádzajúci rok sú neutrálne odtiene. Tie si zamilujú najmä nadšenci severského či škandinávskeho štýlu. Veľký význam tu zohráva biela, sivá a zemité farby v kombinácii s prírodnými materiálmi ako je drevo, koža či kožušiny. Takto vykúzlite minimalistický, triezvy, ale zároveň nadčasový interiér. Veľkú úlohu tu hrá inšpirácia prírodou, ale tiež ekológia a udržateľnosť. O čo jednoduchšie interiérové zariadenie, o to bohatšie je uplatnenie doplnkov. „Severania milujú rôzne sviečky, lampy, lampáše, deky, vankúše, rôzne iné textílie, koberce a kožušiny, aby bol interiér bol útulný a hrejivý,“ hovorí Kateřina Vařechová, riaditeľka spoločnosti Matějovský, tradičnej českej značky posteľných obliečok a bytového textilu.

Ekológia a udržateľnosť

Trendom posledných rokov, nielen v bývaní, ale v celkovom životnom štýle, je ekológia a udržateľnosť. Aby sme zanechali život aj ďalším generáciám, je potrebné naučiť sa žiť striedmo, zbytočne neplytvať a dať veciam druhú šancu (nakupovanie cez bazáre, burzy a podobne). V prípade nových vecí sa odporúča investovať do kvalitných a nadčasových produktov, ktoré nám vydržia veľa rokov. Platí to aj pre interiérové textílie, ako je aj posteľná bielizeň. Ak si zvolíte napríklad kvalitné bambusové, vydržia vám mnoho rokov ako nové. „Hebký a jemný prírodný materiál ocenia milovníci zdravého a kvalitného spánku. Hladké jednofarebné prevedenie okúzli priaznivcov čistého designu. Vďaka benefitom bambusového vlákna vám bambusový satén poskytne komfort po celý rok,“ hovorí Kateřina Vařechová. Obliečky Luna z kolekcie Matějovský dobre udržujú teplo a skvelo absorbujú vlhkosť. Prirodzený lesk v spojení s takmer magickým odtieňom vnesie do každodennosti sviežu noblesu.

Váš domov

Odborníci sa zhodujú, že trendy v interiérovom dizajne sa nemenia každý rok, vždy je to na niekoľko rokov. Pričom sa zohľadňujú aj rozdiely medzi jednotlivými krajinami. Od dizajnéra sa však očakáva, že navrhne niečo jedinečné, čo tu ešte nebolo. Trendy v európskom interiérovom dizajne udávajú Rusi a Ukrajinci, ktorí sa považujú za špičku v tomto odbore.  Či už si  pri vzniku nového alebo prerábke starého interiéru dáte poradiť od odborníkov, alebo to bude len vo vašej „réžii“, riaďte sa len svojím vkusom a srdcom, aby ste si vytvorili ten váš vysnívaný domov.

 

Zdroj a foto: Matějovský/ fotky Inšpirácia - Matějovský