Svetový deň ústneho zdravia

19.03.2021 16:27

Svetová organizácia zubných lekárov (FDI) vyhlásila 20. marec za Svetový deň ústneho zdravia, ktorého cieľom je šíriť osvetu o dentálnej starostlivosti a ochrane ústneho zdravia. Spoločnosť Mars Wrigley patrí medzi podporovateľov tejto iniciatívy, preto si tento deň pripomíname vzdelávaním a podporou budovania zdravých návykov na posilnenie ústnej hygieny, medzi ktoré patrí aj žuvanie žuvačiek bez cukru, ktoré pomáhajú v starostlivosti o zdravý chrup.

Meta-štúdia, ktorú v roku 2019 uskutočnila londýnska univerzita King’s College London a ktorá zahŕňala 17 odborných článkov z oblasti dentálnej medicíny, zistila, že žuvanie žuvačiek bez cukru môže významnou mierou potláčať tvorbu zubného kazu. Ide o doposiaľ najrozsiahlejšiu systematickú odbornú recenziu, ktorá sa zaoberá účinnosťou žuvačiek bez cukru na zdravie ústnej dutiny. Mars Wrigley sa pripája k tejto celosvetovej iniciatíve zameranej na osvetu a podporu zdravých návykov pri starostlivosti o ústnu hygienu a pripomína, že svoj zdravý chrup si týmto originálnym produktom osobnej starostlivosti – žuvačkou bez cukru – môžete chrániť, kdekoľvek ste. Je dokázané, že žuvanie žuvačky bez cukru prispieva k udržiavaniu zdravého chrupu, pretože pomáha neutralizovať kyseliny v ústnej dutine, ktoré spôsobujú vznik zubného povlaku.

Tento mesiac si tiež pripomíname prvé výročie, odkedy množstvo ľudí, ktorí nevykonávajú kriticky nevyhnutné profesie, prešli na prácu z domu. „Home office“ má určite svoje výhody, ale pokiaľ ide o dentálne zdravie, súčasná pandémia podľa Svetovej zdravotníckej organizácie WHO prispieva k nárastu miery zubného kazu vo svete, pričom takmer 3,5 miliardy ľudí trpí ochoreniami ústnej dutiny. WHO navyše uvádza, že približne 5-10 % nákladov vynaložených na zdravotnú starostlivosť v industrializovaných štátoch ide na liečbu a ošetrovanie zubného kazu.

Udržať pozornosť a sústredenie je pri práci z domu neustály boj, vedecké štúdie však opakovane potvrdzujú, že jedným zo spôsobov, ako uvoľniť napätie a lepšie sa sústrediť, je žuvanie žuvačky. Niekoľko rokov trvajúci výskum preukázal, že žuvačka pomáha znižovať duševné a fyzické napätie, znižuje stres, pomáha ľuďom uvoľniť sa a tým zvyšuje ich produktivitu.

Spoločnosť Mars Wrigley je odborníkom na žuvačky už viac než sto rokov, dlhé roky zbiera informácie o všetkých možných spôsoboch, akými ich ľudia využívajú, a hoci sa príchute a tvary žuvačiek neustále vyvíjajú, dôvody na ich žutie platia aj v prípade dnešných zákazníkov. Od starostlivosti o ústnu dutinu až po zlepšovanie nálady, žuvačky bez cukru nám pomáhajú starať sa o seba rôznymi spôsobmi.