Skončite boj s lupinami!

24.03.2021 19:52

Ak sa aj vy zvyknete neustále obzerať po ramenách so strachom pred neželanými lupinami, nie ste v tom sami. Väčšina z nás sa vo svojom živote s nimi stretne -u niekoho je to len dočasný problém, u iných môže byť vážny až chronický. Lupiny pôsobia nepríjemne a nevzhľadne nielen na ich „nositeľa“, ale tiež na okolie. Niet sa čo čudovať, že takáto osoba neraz trpí zníženým sebavedomím a vyhýba sa sociálnym kontaktom. Aj keď nejde o vážny zdravotný problém, takýto stav neprospieva hlavne psychike. Dlhodobé a účinné riešenie však nehľadajte v kozmetických prípravkoch, ich príčinu treba liečiť.

Odkiaľ sa lupiny berú?

Lupiny sú bežné a prirodzene sa vyskytujú na pokožke hlavy každého z nás. Vznikajú pri procese jej obnovy; malé biele vločky či šupinky sú voľným okom takmer neviditeľné. Ak sú väčšie a z vlasov doslova vypadávajú, môže byť jednou z príčin rozšírený výskyt huby rodu Malassezia, ktorá sa vyskytuje na povrchu kože. Jej bezpečná a bezproblémová koncentrácia sa počas obdobia tvorby lupín zvyšuje až na dvojnásobok oproti stavu bez ich prítomnosti.  Čím je však pokožka mastnejšia, tým sa huba viac množí a v dôsledku toho aj lupiny. Kritickým obdobím prvého výskytu tak môže byť napríklad puberta, kedy dochádza k zvýšenej produkcii mazových žliaz.

Čo ich spôsobuje?

Viditeľné lupiny môže mať takmer každý, avšak k ich vzniku si môžeme rôzne „dopomôcť“. Príkladom sú alergény a iné dráždivé látky v kozmetických prípravkoch, ktoré spôsobujú svrbenie vlasovej pokožky. Ďalším je suchý vzduch, ktorý predstavuje problém hlavne v zimných mesiacoch, kedy trávime viac času v prekúrených interiéroch. Pokožka sa vysušuje a automaticky produkuje zvýšené množstvo mazu – a začarovaný kruh problémov s lupinami je na svete. Problém teda môže nastať aj vtedy, ak si nedostatočne zmyjete šampónom nahromadený maz. Lupiny však nesúvisia priamo so zlou hygienou; aj pri pravidelnom a dostatočnom umývaní vlasov sa u vás môžu vyskytnúť.

Tipy, ako minimalizovať riziko ich vzniku:

  • Dodržiavajte pitný režim.
  • Po každom umytí vysušte vlasy v čistom, suchom uteráku.
  • Vyhýbajte sa priamemu teplu, obmedzte používanie fénu. Ak sa to dá, nechajte vlasy radšej voľne vyschnúť.
  • Zdravý životný štýl a strava bohatá na potrebné živiny (aj pre vlasy a pleť) je alfou a omegou.
  • Pozor na nadmernú konzumáciu cukru. Oplatí sa tiež eliminovať stres či farbenie vlasov.
  • V prípade výskytu lupín dajte prednosť lieku pred kozmetickými prípravkami. Nizoral® šampón 2%* predstavuje unikátne a rokmi overené medicínske riešenie v boji proti nežiaducim lupinám. Tento voľnopredajný liek ako jediný dostupný na slovenskom trhu obsahuje účinnú látku ketokonazol, ktorá lieči príčinu vzniku lupín a zabraňuje rastu huby Malassezia. Šampón pôsobí rýchlo a efektívne, podľa štúdie Pierard-Franchimont C et al.  deklarovalo 90% pacientov  úplné vymiznutie lupín už po prvom mesiaci používania. Nizoral® šampón 2% je určený na vonkajšie použitie. *Pred použitím lieku si pozorne prečítajte písomnú informáciu pre používateľa a poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom. Značka Nizoral® prichádza s novinkou Nizoral® Care tonikum
  • kozmetickým výrobkom, ktorý vďaka svojmu prírodnému zloženiu upokojuje pokožku hlavy a zmierňuje pocity svrbenia. Kombinácia výťažkov z kaktusu opuncie figovej, magnólie lekárskej a rumančeka, pantenolu, alantoínu, extraktu z hroznových jadierok a vitamínu E hydratujú a posilňujú suchú pokožku hlavy, a zároveň ju zanechajú príjemne sviežu. Inovatívny výrobok obsahuje „soft tip“ aplikátor, ktorý umožňuje jednoduché a presné aplikovanie na pokožku hlavy.  Výrobok neobsahuje SLS, SLES ani PEG emulgátory. Viac na www.nizoral.sk