Ostrov bohov

08.02.2015 14:55

PELOPOV OSTROV

Pelops bol synom Tantala, ktorého otcom bol zase najvyšší boh Zeus. Tantalovi sa v detstve dostalo veľa priazne, pochádzal z privilegovanej rodiny a jedného dňa sa rozhodol vyskúšať, či sú bohovia naozaj vševediaci. Keď k nemu bohovia prišli na obed, naservíroval im vlastného syna – Pelopa, ktorého sám zabil. Okrem bohyne Demeter, ktorá si kúsok odjedla, sa jedla nikto z bohov ani nedotkol. Bohovia to, samozrejme, zistili. Tantala potrestali a časti Pelopovho tela opäť zvarili dokopy a tú časť, ktorá skončila v žalúdku Demeter, nahradili kúskom slonoviny. Keď bolo dielo dokonané, Pelops vstal z mŕtvych, stal sa kráľom a krajina, v ktorej vládol, dostala jeho meno.

Peloponéz (v preklade Pelopov ostrov) je polostrov tvoriaci južnú časť Grécka a so stredným Gréckom ho spája Istmická šija. Hlavné mesto je Patra, na severnom pobreží kraja Achája. Celý polostrov má približne 1,1 mil. obyvateľov a už od staroveku sa delí na Acháju (severné pobrežie), Elidu (západné pobrežie), Messiniu (na juhozápade), Lakóniu (na juhovýchode), Argolidu (na severovýchode) a Arkádiu (vo vnútrozemí). Krajinu charakterizujú zalesnené pohoria a pobrežia, ktoré sú lemované piesočnými plážami. Jeho malebnosť podčiarkujú nekonečné pomarančové a citrusové háje, figovníky, cyprusy, eukalypty, olivy, agávy a všetko, čo patrí k tunajšej bujnej vegetácii. Vďaka svojej polohe a výbornej klíme, letná sezóna na Peloponéze trvá od apríla do októbra. Keď si budete všímať miestnych obyvateľov a na ich opálených ramenách nájdete svetlé materské znamienko, sú to Pelopovi potomkovia, tí najpravejší z pravých Peloponézanov.

JUH POLOSTROVA

Južná časť polostrova ukrýva mnoho historických pamiatok: pripomeňme si aspoň starovekú Spartu, byzantskú Mystru, stredoveké chrámy v Monemvassii, mesto Pylos, Kalamata a ďalšie. Okrem toho je na juhu krajiny veľa nádherných ostrovov a polostrovov, ako napr. ostrov Elafonissos, pobrežie Navarino, či polostrov Mani. Povrch je veľmi rozmanitý, objavujú sa tu prímorské roviny, náhorné plošiny aj vysoké hory. Členité je aj morské pobrežie.

OBĽÚBENÁ KALAMATA 

Nádherné prístavné mesto, ktoré bolo v roku 1986 postihnuté silným zemetrasením a ktorému, bohužiaľ, padla za obeť časť pôvodného Starého mesta. Neskôr však bolo obnovené späť do svojej krásy. Je to druhé najväčšie mesto na Peloponéze a nájdete ho na južnej časti polostrova. Zlákajú vás sem historické pamiatky a pokojnejší charakter dovolenky. Hlavnou triedou mesta je Odos Aristomenus. Večerná zábava sa však odohráva predovšetkým na 4 km dlhej pobrežnej promenáde.

Costa Navarino

More tu hrá blankytnými farbami Karibiku a miestne olivy oplývajú chuťou, akej sa nevyrovná žiadna iná. Panensky čistá príroda v oblasti Messinia na juhozápadnom Peloponéze vzbudzuje v každom, kto sem zavíta, rešpekt a úctu. Žiť  tu je dar a o vzácne dary sa treba príkladne starať. Zodpovedný turizmus sa tu rozvíja v harmónii s okolitou prírodou a len desatina z celkovej plochy oblasti Costa Navarina je zastavaných. Čisté línie päťhviezdičkových hotelov a rezortov, privátne vily a apartmány rešpektujú pôvodnú architektúru i miestne prírodne materiály. Ešte predtým, ako sa do panenskej krajiny zahryzli prvé buldozéry, na miestach, kde sa malo stavať, robotníci opatrne vykopali všetky olivové a citrusové stromy a keď stavebný ruch ustal, vrátili ich na pôvodné stanovištia. Presadili tak tisíce stromov a nasadili desaťtisíce nových. A stále v tom pokračujú. Tímy biológov a ochrancov zvierat sa starajú o populácie korytnačiek Caretta caretta, ktoré žijú vo vodách Iónskeho mora, sledujú ich rozmnožovanie, strážia a pozorujú ich hniezda, vytvárajú prirodzené svetelné bariéry voči osvetleniu zo zastavaných častí pláží, aby karety nedezorientovali pri kladení vajíčok.

 

OLYMPIA - svätostánok antického Grécka

Osídlená bola už v polovici 2. tisícročia pred Kristom. Pravdepodobne už okolo roku 1 000 pred Kristom sa tu konali náboženské slávnosti na počesť najvyššieho gréckeho boha Dia a v roku 776 pred Kristom , prvé olympijské hry - náboženské, kultúrne a športové súťaže, ktoré pretrvali až do roku 426 po Kristovi, kedy ich rímsky cisár Theodosius II. zakázal. Hry sa konali každé štyri roky. V medziobdobí bola Olympia malou dedinou, v ktorej žilo len niekoľko sto obyvateľov. Počas konania olympijských hier, prúdili do Olympie tisíce športovcov a návštevníkov, ktorí tri mesiace pred hrami a tri mesiace po hrách požívali ochranu tzv. posvätného mieru (ekecheiriá) a nikto im nesmel ublížiť. V samotnej Olympii sa konali i hudobné súťaže. Veľmi populárne boli súťaže píšťalkárov (autelés), trubačov (salpistés) a heroldov či hlásateľov (kérykés), ktorých víťazi potom obstarávali pri športových súťažiach hudobný sprievod, vytrubovali signály a vyvolávali rôzne organizačné hlásenia, mená štartujúcich, a potom i víťazov. Olympia ležala na brehu rieky Alfeios, ktorá sa často rozlievala, takže po zákaze olympijských hier na začiatku 5. storočia po Kristovi povodne rozvodnenej rieky zakryli starovekú Olympiu nánosmi bahna, vysokými niekoľko metrov. Olympiu odkryli nemeckí archeológovia na konci 19. storočia. Dodnes sa pri zvyškoch pokladníc nachádza priestor, kde sa aj v súčasnosti zapaľuje od slnečných lúčov posvätný oheň, ktorý sa potom prenáša do miesta konania moderných olympijských hier. V súčasnosti v tesnom susedstve vyrástla nová Olympia (v modernej gréčtine písaná ako Olymbia), malé mesto s jednou hlavnou triedou, množstvom hotelov a obchodov so suvenírmi. V roku 1989 bol archeologický park zapísaný na zoznam svetového dedičstva UNESCO.

 

Najkrajšia pláž

Grécko má veľa krásnych pláží, jednou z najkrajších je Gialova lagúna, ktorá je jediným miestom v Európe kde sídli africký chameleón (na Peloponéz sa dostal z Egypta). Lagúnu nájdete v zátoke Voidokilia na juhozápade Peloponézu. Je to nádherná pláž, ktorej tvar (polkruhový pás pieskových dún) pripomína grécke písmeno Omega.

 

TEKUTÉ ZLATO

Homér sa zrejme vyznal nielen v tom, ako skladať nesmrteľné verše, ale bol dobre podkutý aj v miestnej kulinárii, inak by olivový olej z Messinii nemohol nazývať tekutým zlatom. Podľa legendy, prvé olivy priniesol do Grécka Herakles a nasadil ich práve na Peloponéze. Taktiež prvé písomné zmienky o olivách našli archeológovia zaznamenané na hlinených doskách, vykopaných v Pylose. Olivové stromy na Peloponéze sú staré aj niekoľko storočí, vek jedného z najstarších sa odhaduje na 1 700 rokov a ešte stále sa vypína k nebu v Kalamate, najväčšom meste na južnom Peloponéze. Tmavofialové, až čierne olivy kalamata, charakterizuje intenzívna aróma a chuť a vynikajúco sa hodia do gréckeho šalátu či ako súčasť typických gréckych predjedál mezés.

 

V živote platí porekadlo, že po búrke vždy vyjde slnko. Ak sa pozrieme na Grécko, jednu z najnavštevovanejších destinácií, ktoré sa ocitlo pred krachom a turisti naň na chvíľu zabudli, tak tu toto porekadlo platí tiež. Dnes si na to už skoro nikto nespomenie a dovolenky v „Sun and See“, ako ho Gréci s obľubou nazývajú, sa opäť vrátili na prvé priečky dovolenkových destinácií. Vitajte na gréckom Peloponéze!

 

Tipy sprievodcu 

Úplný koniec Grécka. Ten sa nachádza v Momenvasie. Skalnatý ostrov prepojený mostom je jedným z najzaujímavejších miest Peloponézu a jeho byzantská a stredoveká atmosféra je neporovnateľná so žiadnym iným miestom na svete.

Najkrajšia pláž. Grécko má veľa krásnych pláží, jednou z najkrajších je vo Voidokilia – Gialova lagúna na juhozápade Peloponézu a má tvar gréckeho písmena Omega.

Olivy. Grécko je jedným z najväčších producentov olív a olivového oleja na svete. Olivovník symbolizuje silu, víťazstvo a múdrosť, aj preto víťazi olympijských hier dostávali okrem koruny z vetvičiek olivovníka aj amfory naplnené olivovým olejom.

Tučná grécka svadba. Na prvom mieste u Grékov je rodina, ktorá je nerozlučiteľná. Deti žijú so svojimi rodičmi aj v dospelosti, často aj s celou svojou rodinou. Veľkým sviatkom v Grécku je svadba, na vidieku nie je výnimočné vidieť na svadbe až 1 000 hostí.

 

zdroj:satur

Fotogaléria: Ostrov bohov