Bublanina na grile?!

27.06.2018 21:59

Pri grilovačke sa nedá obsedieť bez toho, aby ste si nevšimli dozrievajúce ovocie. Čo majú spoločné drobné jahôdky a plody muchovníka? Sú sladké, plné šťavy a nemajú tuhé šupky, ktoré by prekážali pri jemných múčnikoch. Napadlo vám niekedy, že by ste si v grile upiekli bublaninu?

Nie, nie je to bláznivý nápad, pri ktorom musíte pozorne sledovať teplotu a čas, aby ste vysnívaný múčnik nespálili. Receptúru na cesto sme vyladili tak, aby sa vám pečenie v grile podarilo bez akýchkoľvek kompromisov vždy. Žiada sa však poriadny kotlový gril s veľkým ohniskom a objemným vekom. Napríklad gril Weber Master Touch GBS.

Gril rozkúrte v predstihu

Nepriame grilovanie s parnou clonou. To je stratégia, ktorá pri pečení ľahkých múčnikov funguje vždy. Naložíte brikety do dvoch tretín rozkurovacieho komína, zapálite pod ním dve kocky podpaľovača a ponecháte ich svojmu osudu. Bude trvať približne 40 minút, kým sa rozpália k plnému výkonu.

Do stredu palivového roštu patrí pekáčik s vodou, po jeho stranách deliace priečky, ktoré udržia rozpálenú pahrebu po bokoch. To zaistí, že kým horúci vzduch a para spustia pečenie, vodná clona pod múčnikom zabráni jeho pripáleniu zo spodnej strany. Dobrou správou je, že kým sa pahreba rozpáli, vy si stihnete pripraviť všetko na pečenie.

Ľahučké cesto

Rozpis surovín:
3 vajíčka
150 g cukru
1 pl oleja
150 g hladkej múky
1/2 čl prášku do pečiva
1 pl masti

1 pl strúhanky

Robot nemá driemať v kuchyni, má vám byť vždy po ruke. I preto je fajn, ak je vašim zázemím nielen terasa, ale aj záhradný pavilón so všetkým čo k nemu patrí. Hneď pre začiatok vyšľaháte v mise tri bielky a keď budú pevné ako pena na holenie, pridáte k nim 150 gramov kryštálového cukru. Keď to opäť vyšľaháte, máte lesklý sneh, ktorý sa už len tak ľahko neunaví. Postupne primiešate tri žĺtky, polievkovú lyžicu oleja, 150 gramov hladkej múky a pol čajovej lyžičku prášku do pečiva. Vznikne vám ľahké cesto nadýchané bublinkami, ktoré pevne drží svoj tvar a formu. Takmer ani neviete, že máte skoro všetky prípravy za sebou.

Do pekáčika s ním

Bravčová masť a múka – to je klasika pre vysypanie pekáčika, pri ktorej máte istotu že múčnik vždy vyberiete von. Nenahrádzajte masť za iné tuky – maslo, rastlinný olej či dokonca margarín – nič nefunguje tak dobre. Rozotriete cesto do pekáčika, husto ho posypete drobnými plodmi a ide sa na pečenie. V grile vystúpala teplota na 190 °C a práve tam ju udržíte ak necháte spodnú klapku otvorenú na polovicu a vrchnú úplne. Nastavte si na hodinkách 40-minútové odpočítavanie a uložte veko tak, aby prieduch bol v osi múčnika. Pečenie prebehne bez dozoru k plnej dokonalosti, po odokrytí veka uvidíte ako múčnik vybehol do výšky a vyfarbil sa do zlatista. Servírujte s čím máte chuť, hoci aj so šľahačkou ak sa vám zažiada. Trocha čerstvého ovocia naviac však úplne stačí.