Ako zmierniť opuch pri nádche?

05.02.2021 21:29

Jedno z najčastejších ochorení horných dýchacích ciest je nádcha. Toto akútne vírusové ochorenie, nie je vážne, hoci, ani  to by sa nemalo podceňovať. Ide o zápal sliznice nosovej dutiny, ktorý vedie k jej následnému opuchu, tvorbe hlienu a obmedzením priechodnosti nosa. Tvrdenie, že neliečená nádcha trvá týždeň a liečená 7 dní je však omyl. Bez liečenia sa môže infekčná nádcha skomplikovať.

Infekčná nádcha, teda rinitída je najčastejšou formou nádchy spôsobenej hlavne rinovírusom, coronavírusom alebo adenovírusom. Môže byť však aj vedľajším symptómom chrípky či iného zápalového ochorenia. Malé deti, najmä tie, ktoré sa pohybujú v kolektívoch majú nádchu spôsobenú zväčša rinovírusom, ktorý sa prenáša kvapôčkovou infekciou. Tá sa vzduchom šíri napríklad pri kýchaní, kašli, ale aj prostredníctvom kontaminovaných predmetov, ako je chytanie hračiek, podávanie rúk alebo bozkávanie (olizovanie hračiek v škôlke). Dospelé osoby zvyknú podľahnúť vírusu z radov coronavírus. Ten sa taktiež prenáša kvapôčkovou infekciou, najmä kýchaním, kašľaním a chytaním kontaminovaných predmetov.

Pri nádche nemusíte hneď bežať k lekárovi

Inkubačná lehota ochorenia je najčastejšie dva až tri dni a následne choroba trvá okolo týždňa. Ak vás netrápia iné symptómy, návšteva lekára príliš nepomôže, pretože proti prechladnutiu žiadne lieky nie sú. Dajú sa liečiť len jednotlivé symptómy, ako je nádcha, kašeľ či vysoká teplota. Ak sa však príznaky do troch dní nezlepšia, je lepšie navštíviť lekára, ktorý vás vyšetrí a spraví výter z krku alebo z nosa a hrdla. Kultivácia vylúči závažnejšie ochorenie.

Ako často sa dá ochorieť na nádchu?

Nádcha vás môže prekvapiť aj niekoľkokrát do roka. Malé deti ju môžu mať aj päť – šesť krát v priebehu celého roka. Dospelá osoba sa nádchou nakazí v priemere raz alebo dvakrát počas jarného či zimného obdobia. V prípade leta, kedy nádcha zvykne dospelých potrápiť je za jej vznikom zväčša prechladnutie spôsobené pobytom v klimatizovaných priestoroch.

Nie všetky prípravky na liečbu nádchy majú rovnaký účinok

Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že všetky voľnopredajné spreje do nosa fungujú na rovnakom princípe, rozdiely sú značné. Tak ako aj pri iných ochoreniach, aj pri liečbe nádchy máme viacero možností. Tou  najčastejšou je podávanie kvapiek či sprejov do nosa s obsahom dekongestív, teda látok zmierňujúcich opuch nosnej sliznice. Existuje veľké množstvo takýchto prípravkov, s rôznym zložením, obsahom ďalších (napr. konzervačných) látok a teda aj rôznym účinkom. Na trhu sú aj spreje s obsahom minerálnych resp. morských vôd.

Aby nádcha rýchlo prešla

mar rhino 0,1% nosový sprej je určený na nádchu spojenú s opuchom sliznice nosa. Obsahuje liečivo xylometazolín a telu najprirodzenejší izotonický roztok morskej vody z Islandu. Svojím zložením tak urýchľuje priebeh liečby. Sprej s koncentráciou 0,1% je pre dospelých, dospievajúcich a deti od 6 rokov. Je určený na použitie do nosa. Pred použitím lieku si pozorne prečítajte písomnú informáciu pre používateľa a poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom.  Viac na www.mar-nosovysprej.sk