5 dobrých rád, ako naštartovať chudnutie

18.12.2019 22:11

O chudnutí sa vraj najlepšie rozpráva za plným stolom. Večná téma, pri ktorej sa zastaví nejeden rozhovor, pričom na ten „správny“ spôsob existuje milión názorov a odporúčaní. Možno je to tým, že ľudí, ktorí sú so svojou váhou spokojní, je naozaj málo. Vo svojom okolí by ste ich možno spočítali na prstoch jednej ruky. Ak k nim nepatríte a hľadáte cestu, ako problém s nadváhou vyriešiť, prečítajte si našich 5 dobrých rád, ako chudnutie konečne spoľahlivo naštartovať!

Vari ani neexistuje človek, ktorý by bol so svojou váhou a postavou spokojný. Väčšina z nás má už odskúšané rôzne diéty, odtučňovacie či detoxikačné kúry. V snahe zbaviť sa prebytočných kíl a nepekných tukových záhybov neváhame vyskúšať aj tie najšialenejšie „zaručené“ metódy. Chudnutie je však beh na dlhé trate, na ktorých je nejedna prekážka. Ešte pred tým, ako váha ukáže vysnívané číslo, sa môže stať, že tento boj vzdáme. Stačí, že nám chýba motivácia, nemáme pôžitok z jedla, cvičenie nás nebaví a neteší. Ako to teraz konečne dokázať? Začnite pomaly a zľahka – ani nadváha totiž neprišla zo dňa na deň. Zozbierali sme pre vás niekoľko praktických rád, ako sa dopracovať k svojmu lepšiemu a zdravšiemu „ja“.

1.Myslite ako víťazi

Za všetkým hľadaj podvedomie, v chudnutí obzvlášť! Vedeli ste, že aj psychika a spôsob myslenia dokáže ovplyvniť aj metabolické procesy? Prvou a zásadnou chybou preto je, ak sa na chudnutie dávate s „porazeneckou“ náladou. Za slabou sebadôverou možno stoja predchádzajúce neúspechy. Potom sa však nemožno čudovať, ak si aj ďalší pokus pripíšete na tento neslávny zoznam.

2.Motivujte sa správne

Túžba schudnúť nás neraz pochytí náhle. Napríklad pri pohľade do zrkadla v obľúbených šatách, z ktorých nám akosi začínajú trčať boky, po nepeknom rozchode a následnej túžbe po pomste bývalému partnerovi, prípadne pri nastávajúcej  rodinnej oslave či svadbe. Aj keď sa na prvý pohľad zdajú byť podobné dôvody dostačujúce, nie je to tak. Aby bolo chudnutie úspešné, tzn. nielen samotný proces, ale i dlhodobé udržanie si získanej váhy, musíte vychádzať z vlastného presvedčenia. Motivujte sa skôr zdravotnými benefitmi, pozitívami, ktoré prinesie zmena životného štýlu (napr. nové jedlá a chute, lepšia kondícia a pevnejšie zdravie, nové známosti v priatelia s podobnými záujmami).

3.Spolu za rovnakým cieľom

Ak vás trápi nadváha, pravdepodobne sa aj vo vašom okolí nájde viacero jedincov s podobným problémom. Kým vy sa s ním snažíte bojovať, oni vás možno presviedčajú, že sú takto spokojní a šťastní. Podvedome vás tak navádzajú, aby ste svoj boj vzdali oveľa skôr, ako ste vôbec začali. Takéto názory ovplyvňujú chtiac-nechtiac aj vašu psychiku, sú pre ňu doslova toxické! V rámci zachovania si vlastného pohodlia tak ľahšie podľahnete a boj oveľa ľahšie vzdáte. Snažte sa preto nájsť vo svojom okolí ľudí, ktorí sa dajú na chudnutie s vami, navzájom sa motivuje a podporujte, hľadajte ideálne športy, ktoré vám budú vyhovovať. Prípadne nezaškodí, ak sa poobzeráte po nových známostiach, napríklad vo fitku.

4.Ujasnite si svoj vzťah k jedlu

Chudnutie začína zmenou životného štýlu. Na začiatku pritom nemusí ísť o nič rapídne. Kľúčom k udržaniu váhy totiž je dosiahnuť, aby tieto zmeny boli trvalé. Jedlo predstavuje nemalú časť, ktorú určite budete musieť upraviť. Dôkladne preto zanalyzujte, aký je k nemu váš postoj. Za vaše prehrešky totiž môže zvyk zajedať emócie sladkosťami alebo inými nezdravými maškrtami.

5.Prijmite výzvu!

Ak sa vaše chudnutie už viackrát stretlo s neúspechom, možno za to môže váš nesprávny postup. Skúste na to teraz ísť postupne. Zostavte si napríklad mesačnú výzvu. Počas každého týždňa vylúčte z jedálnička niečo nezdravé – začnite tým, čo vám bude chýbať najmenej. Neskôr pridajte do denného režimu aj fyzickú aktivitu. Nemusíte chodiť hneď do fitka, na dobrý štart niekedy postačí aj obyčajná prechádzka. Stanovte si za cieľ určitý počet kilometrov tak, aby ste ich dokázali reálne zvládnuť, no zároveň pre vás boli i výzvou. Pomôcť vám môžu rôzne dostupné aplikácie.

Problém: Milujem sladkosti...

Patríte k milovníkom sladkostí? Diéta sa tak pre vás môže stať hotovým peklom. Ak vás pochytí neodolateľná chuť na sladké, skúste zvoliť alternatívu, ktorá vám určite neuškodí. Obsah kapsičiek DayUp totiž v sebe spája len čistú sladkosť ovocia, výživnosť ovsených vločiek a bieleho jogurtu. Dostanete v  lahodných príchutiach, stačí si len vybrať tú svoju. Navyše sú teraz dostupné aj dezerty DayUp Pearls, ktoré chuť na sladké zaručene uspokoja a vy pritom nemusíte mať žiadne výčitky.