10 jednoduchých tipov na správne vychutnanie si sektu

13.12.2017 18:35

K Silvestru patrí aj dobre vychladený sekt. Bublinky vás uvoľnia a osviežia, jemná chuť a neodolateľná vôňa šumivého vína dodajú aj tomu najobyčajnejšiemu stretnutiu nádych niečoho výnimočného. Keď si chcete sekt vychutnať tak, ako sa patrí, odporúčame vám dodržiavať základné pravidlá jeho skladovania, servírovania a konzumácie. Je to také jednoduché! Radí hlavná enologička spoločnosti Hubert J.E. Ing. Ingrid Vajcziková, PhD.


1.     Sekt skladujte na chladnom, pokojnom a tmavom mieste

2.     Sektu sa najlepšie darí, keď sa skladuje v stoji

3.     Sekt vyžaduje stabilnú teplotu, škodia mu časté teplotné zmeny

4.     Neotvárajte sekt tesne po prevoze v aute, nechajte ho „oddýchnuť“

5.     Optimálna teplota pri konzumácii bieleho sektu je 5-7°C, ružového 6-8°C a červeného sektu 9-11°C

6.     Na rýchle ochladenie sektu naplňte vedierko na chladenie sektu kúskami ľadu, zalejte vodou a prisypte 2 lyžice soli. Položte do neho sekt a pomaly otáčajte fľašou. Po 10 minútach servírujte

7.     Sekt podávajte v úzkych a vysokých pohároch, široké poháre v tvare misky nie sú vhodné pre rýchle vyprchanie perlenia a nepraktickú manipuláciu hlavne na večierkoch a v spoločnosti

8.     Pri otváraní nakloňte fľašu sektu mierne šikmo. Pri otváraní pridržiavajte zátku palcom a pomaly otáčajte fľašu, kým sa zátka neuvoľní

9.     Sekt sa neodporúča skladovať veľmi dlho, čím je mladší, tým je lepší. Skladujte ho maximálne 2 roky

10.  Sekt podávajte s eleganciou a šarmom, aký si tento nápoj zasluhuje