5 mýtov o hyperaktívnom močovom mechúre

13.08.2021 12:35

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo sa vám zdá, že niektorí ľudia dokážu zadržať močový mechúr naozaj dlho, zatiaľ čo iní potrebujú ísť na toaletu počas celého dňa?

Hyperaktívny močový mechúr môže byť dočasnou reakciou na vypitie väčšieho množstva tekutín, ako ste zvyknutí počas dňa. Ak to však pretrváva alebo ak zažívate nechcený únik moču (inkontinenciu), je rozumné vyhľadať lekára, ktorí nastaví liečbu. Existuje však mnoho mýtov a dezinformácii o tom, čo to hyperaktívny močový mechúr je.

Mýtus č. 1 – Mali by ste často vyprázdňovať močový mechúr

Pravdepodobne ste sa rozhodli vyprázdniť močový mechúr predtým, ako by ste sa dostali do situácie, kde by ste nemali ľahký prístup k toalete – dlhá cesta autom, pred začiatkom filmu v kine alebo pred prechádzkou či túrou. Toto rozhodnutie bolo vedomé a vami vyvolané, bez potreby vášho močového mechúra. V prípade, že sa jedná o jednorázovú situáciu, je to v poriadku. Ak však vedome chcete často vyprázdňovať močový mechúr, môžete si ho nakoniec vytrénovať tak, že nebude schopný udržať malé množstvo moču. Zároveň to môže viesť k tomu, že nebudete môcť zadržať väčšie množstvo, čo bude spôsobovať inkontinenciu. Váš močový mechúr funguje tak ako má, preto by ste sa mali riadiť ním. Počúvajte svoje telo a choďte na toaletu, keď to na vás príde.

Mýtus č. 2 – Pri cikaní je lepšie „sa vznášať“ nad záchodovým sedadlom

Verejné toalety môžu predstavovať nočnú moru pre každú ženu, nikdy neviete čo od nich môžete čakať. Najväčším strachom je sadnutie si na špinavú záchodovú dosku. Avšak levitovanie nad ňou nie je ten správny spôsob, ako sa správne vymočiť. Radšej si sedadlo obložte toaletným papierom alebo servítkami. Váš močový mechúr sa vyprázdňuje oveľa ľahšie, keď sedíte a relaxujete, ako keď stojíte  a snažíte sa držať na nohách.

Mýtus č. 3 – Každý deň treba vypiť 2 litre tekutín

Množstvo tekutín na pitie za deň sa líši u každého jednotlivca, v závislosti od jeho váhy a úrovne aktivity. Najlepším ukazovateľom je piť, keď ste smädní, a zostať hydratovaný. Tým sa zabráni silnej koncentrácii vášho moču a tiež sa zníži riziko vzniku obličkových kameňov. Všeobecne platí, že denne vypiť 2 litre tekutín je pre väčšinu ľudí dobrým ukazovateľom. Pre optimálnu hydratáciu je voda tou najlepšou voľbou, ale aj džúsy, polievky alebo smoothies sa tiež počítajú k vašim 2 litrom.

Mýtus č. 4 – Je v poriadku, keď pri cvičení, kýchnutí, kašľaní alebo smiechu vám unikne trochu moču.

Nie, nie je to v poriadku a nie je to normálne. Neakceptujte tieto malé nehody ako súčasť života alebo obrad priechodu starnutím. Tieto príznaky môžu poukazovať na stav známy ako stresová inkontinencia, ktorú je možné liečiť. Riešenie vyhľadajte u svojho lekára, pretože únik močového mechúra sa môže časom zhoršiť. Požiadajte o odporúčanie k urológovi, aby ste sa naučili niektoré cviky, ktoré môžete urobiť na posilnenie svalov panvového dna.

Mýtus č. 5 – Hyperaktívny močový mechúr je problém iba u žien

To nie je pravda. Príznakom hyperaktívneho močového mechúra je močová inkontinencia a muži ňou trpia rovnako ako ženy. Inkontinencia moču spojená s hyperaktívnym močovým mechúrom je zvyčajne závažnejším štádiom syndrómu hyperaktívneho močového mechúra. Aj muži môžu mať tento príznak a väčšinou sa to stane kvôli zväčšenej prostate. Medzi ďalšie príčiny hyperaktívneho močového mechúra patrí infekcia močového mechúra, kamene v močovom mechúre, rakovina a neurologické stavy, ako je Parkinsonova choroba, skleróza multiplex alebo mŕtvica. Ak sa potreba vyprázdňovania močového mechúra vyskytuje častejšie ako obvykle, otestujte sa. Na stránke www.jetovsuchu.sk nájde krátky dotazník na základe ktorého sa dozviete v akom stave je Váš močový mechúr. S týmto problémom je dôležité sa obrátiť na všeobecného lekára, ktorý vás následne odporučí k urológovi, aby vám poskytol presnú diagnózu a nastavil liečebný plán pre váš stav.